The Washington Post
0

Pentagon razvija novo oružje uprkos novoj politici o naoružanju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dok Bijela kuća poduzima korake za smanjenje američkog nuklearnog arsenala, Pentagon razvija oružje koje treba popuniti tu prazninu - interkontinentalne projektile s konvencionalnim bojnim glavama koji mogu udariti bilo gdje u svijetu za manje od sat vremena, izvještava The Washington Post.

Američki vojni dužnosnici kažu da su interkontinentalni balistički projektili, poznati kao oružje "Brzog globalnog udara", nužni kao novo sredstvo odvraćanja protiv terorističkih mreža i drugih protivnika. Kako se predviđa, ti projektili dali bi Bijeloj kući svježu vojnu opciju na koju može računati u krizi, bez potrebe da poseže za nuklearnim odgovorom.

Program "Brzog globalnog udara", koji Pentagon razvija već nekoliko godina, izaziva nezadovoljstvo u Moskvi, gdje ruski dužnosnici predviđaju da bi mogao pokrenuti nenuklearnu utrku u naoružanju i komplicirati dugoročnu viziju predsjednika Baracka Obame o oslobađanju svijeta od nuklearnog oružja.

Američki vojni dužnosnici pak bore se s rješavanjem druge velike prepreke - opasnosti da bi Rusija ili Kina mogle pogrešno zaključiti da je lansiranje konvencionalnog projektila ustvari lansiranje nuklearnog projektila, ističe Post u četvrtak.

"Zemlje u svijetu teško će prihvatiti situaciju u kojoj nestaje nuklearno oružje, ali se oružje koje nije manje destabilizirajuće pojavljuje u rukama pojedinih članova međunarodne zajednice", izjavio je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u Moskvi.

Bijela kuća kaže da na razvoj programa "Brzog globalnog udara" ne utječe novi START, sporazum o smanjenju strateškog naoružanja, koji su Obama i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev potpisali u četvrtak u Pragu. Analitičari predviđaju da bi se i konvencionalni balistički projektili mogli brojati kao oni nuklearni obuhvaćeni START-om, koji uvodi nova ograničenja na zalihe oružja SAD-a i Rusije.

Razmještaj konvencionalnih balističkih projektila ne očekuje se do 2015. No, program je nedavno dobio poticaj Obamine administracije, koja u njemu vidi jedan od elemenata u nizu vrsta odbrambenog i ofanzivnog oružja, koje u konačnici može zamijeniti nuklearno oružje.

Administracija ja zatražila da Kongres odobri 240 miliona dolara za razvojne programe "Brzog globalnog udara" u idućoj godini, što je povećanje od 45 posto prema sadašnjem proračunu. Vojska predviđa ukupno ulaganje dvije milijarde dolara u troškove razvoja programa do 2015., što je relativno jeftino po mjerilima Pentagona.

Potpredsjednik Joe Biden je u februaru kazao da "kapaciteti kao što su prilagodljivi raketni odbrambeni štit, konvencionalne bojne glave sa svjetskim dometom i drugi sustavi u razvoju, omogućuju smanjenje uloge nuklearnog oružja", uz zadržavanje "nedvojbene moći" SAD-a.

Nuklearno oružje činilo je okosnicu američke strategije odvraćanja tokom šest desetljeća, no vojni čelnici tvrde da su potrebna i druga moćna oružja u arsenalu, kako bi se odvratilo protivnike koji pretpostavljaju da bi se SAD suzdržao od nuklearnog udara.

Prototip "Brzog globalnog udara" je izmijenjeni interkontinentalni balistički projektil Peacekeeper III. Ako njegovo testiranje uspije, planira se razmještaj nekoliko takvih raketa u zrakoplovnoj bazi Vandenberg u Kaliforniji. Oružje bi nadziralo Strateško zapovjedništvo SAD-a, koje je odgovorno i za američki nuklearni arsenal.

Njegov zapovjednik, general Kevin Chilton, izjavio je na nedavnom kongresnom saslušanju da "Brzi globalni udar" vidi kao dodatno oružje a ne zamjenu za nuklearno oružje, ali da ono "predsjedniku SAD-a može pružiti mogućnost u vrijeme krize, kada bi možda jedini pravodobni odgovor bila nuklearna opcija".

Kako bi se umanjio rizik od slučajne ruske nuklearne odmazde kod lansiranja konvencionalnog projektila, Ratno zrakoplovstvo razvija projektil čija bi putanja bila na znatno nižoj nadmorskoj visini od onih s nuklearnim bojnim glavama, a američki vojni dužnosnici su kazali da bi bili spremni odobriti pristup ruskim inspektorima, odnosno upozoriti Moskvu na konvencionalni napad na treću zemlju.

Američka Ratna mornarica bila je pripremala još jedan dizajn - konvencionalnu verziju svoga podmorničkog projektila Trident, ali je Kongres srezao taj program prije dvije godine zbog zabrinutosti da bi bilo previše teško razlikovati takav projektil od nuklearno naoružanog Tridenta.