Svijet
0

Pentagon pravi planove za povlačenje iz Iraka

Sarajevo-x.com
Pentagon pravi planove za postupno povlačenje vojnih trupa iz Iraka, tvrdi američki ministar odbrane Robert Gates, koji je planove za povlačenje nazvao prioritetom Pentagona.

Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitam istakao je kako oni ne planiraju brzo ili potpuno povlačenje američkih trupa iz Iraka te da redukcija vojnih trupa mora biti u skladu sa stavovima Busheve administracije o dugoročnoj prisutnosti Amerikanaca u Iraku.

Na proljeće je u Irak poslano oko 30.000 vojnika, čime je broj američkih vojnika u Iraku dostigao 157.000, slijedeći trenutni plan da se osigura politička stabilnost u Iraku i put ka pomirenju.

Predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton u maju je zatražila informacije o planu povlačenja trupa. Pomoćnik ministra odbrane Eric Edelman u pismenom je odgovoru odbio potvrditi planiranje povlačenja trupa te dodao kako javna rasprava o povlačenju trupa samo jača neprijateljsku propagandu da će SAD napustiti svoje saveznike u Iraku. Clinton je takav odgovor odbacila kao neprihvatljiv i sramotan, za što je dobila široku podršku javnosti.