Svijet
0

Pentagon pravi planove povlačenja iz Iraka

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki vojnici rade na nekoliko planova povlačenja borbenih trupa iz Iraka, posebno na scenariju povlačenja u roku od 16 mjeseci, kako to želi novoizabrani predsjednik Barack Obama, saopćio je glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell.

"Naši vojni planeri su svjesni da je novoizabrani predsjednik tokom svoje kampanje tražio povlačenje borbenih brigada iz Iraka za 16 mjeseci. Dakle, oni moraju biti oprezni i izraditi planove koju zagovaraju tu opciju", rekao je on novinarima.

"Želimo biti spremni i pokazati novom predsjedniku cijeli dijapazon opcija, među kojima i ona o povlačenju za 16 mjeseci. Sve opcije bit će izrađene s rizicima koje one nose sa sobom", nastavio je on.

"Vjerujem da 16 mjeseci predstavlja pravi period", rekao je Obama u decembru. "Međutim, kao što sam uvijek govorio, saslušat ću preporuke svojih zapovjednika", dodao je on, smatrajući da "bi bilo neophodno zadržati određene snage da obuče iračke sigurnosne snage i zaštite irački narod".

Glasnogovornik Pentagona je ovom izjavom ustvari potvrdio informacije New York Timesa od četvrtka.

Prema ovom listu, zapovjednik američkih snaga u Iraku Raymond Odierno preporučio je u decembru da se povuku sve borbene brigade po dinamici sporijoj nego period od 16 mjeseci, kako to želi Obama, koji je utvrdio rok povlačenja polovina 2010.