{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pentagon potvrdio uspjeh misije rušenja satelita

F
FENA
26.2.2008. u 09:52
0
0
Pentagon potvrdio uspjeh misije rušenja satelita
0
Pentagon potvrdio uspjeh misije rušenja satelita
Američko ministarstvo odbrane objavilo je u ponedjeljak kako je "u velikoj mjeri uvjereno" da je pri uništenju neispravnog satelita projektilom 20. februara pogođen spremnik s toksičnim gorivom kako je i planirano.
U najkonkretnijem saopćenju do sada o rezultatima rušenja satelita prošle srijede Pentagon je naveo kako je analiza krhotina satelita pokazala da je mornarički projektil SM-3 uništio spremnik s gorivom "ograničavajući, ako ne i uklonivši, opasnost za ljude na Zemlji od opasne hemikalije".

Satelitski spremnik s gorivom sadržavao je oko 460 kg hidrazina, otrovne hemikalije za koju američki dužnosnici smatraju kako bi predstavljala opasnost u slučaju da ostaci satelita padnu na naseljeno područje.

Dužnosnici Pentagona su odmah nakon uništenja satelita rekli kako izgleda da je spremnik s gorivom direktno pogođen, ali su proveli dodatne analize prije konačnog zaključka.

"Po svim mjerilima to je uspješna misija. Iz analize krhotina imamo visoku razinu uvjerenja da je spremnik za gorivo satelita pogođen i da je hidrazin raspršen", rekao je general James Cartwright, zamjenik načelnika združenog štaba, na konferenciji za tisak u Pentagonu.

Pentagon je u saopćenju naveo da centar za svemirske operacije u zrakoplovnoj bazi Vandenberg, u Kaliforniji, prati oko 3.000 komada krhotina satelita, koji su manji od nogometne lopte.

Krhotine uništenog satelita prate se nad Pacifikom i Atlantikom, ali se čine premalima da bi načinile štetu na Zemlji, rekao je Cartwright.

Dio američkih stručnjaka izrazio je strahovanje da će rušenje neispravnog satelita US-193 modificiranim mornaričkim projektilom SM-3 druge zemlje smatrati testiranjem novoga antisatelitskog oružja i dijelom utrke u naoružanju koja se prenosi u svemir.

"Ne vidim kako to druge zemlje neće smatrati protusatelitskim pokusom. One će to vidjeti kao naoružavanje svemira", izjavila je Teresa Hitchens, direktorica vašingtonskog Centra za vojne informacije, instituta za politiku nacionalne sigurnosti.

General Cartwright ranije je ocijenio kako je iskustvo s rušenjem satelita od slabe koristi za sistem zaštite od projektila, rekavši kako tu "nema preklapanja".

Loren Thompson, vojni analitičar Lexington instituta u Washingtonu, potvrdio je tu ocjenu, rekavši kako su orbite većine satelita previsoko da bi mogli biti pogođene mornaričkim projektilima, poput SM-3.

Satelitu US-193 otkazale su kontrole nedugo nakon lansiranja u decembru 2006. i on se nalazio u orbiti nižoj od uobičajane, padajući prema Zemlji, a pogođen je prije ulaska u atmosferu na visini od oko 200 km.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: