Svijet
0

Pentagon potvrdio hakerski upad u junu, ne i da je kineski

FENA
Američki Pentagon potvrdio je u utorak da je u junu njegov kompjuterski sistem bio izložen hakerskom upadu, ali ne i da iza upada stoji kineska vojska, kako je navedeno u novinskim izvještajima.

Ministarstvo odbrane svakodnevno je izloženo pokušajima kompjuterskih napada i uvelo je mjere agresivnog odgovora kako bi odvratilo te napade, rekao je u utorak glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman.

Whitman se obratio novinarima u povodu medijskih izvještaja o hakerskom napadu na ured ministra odbrane Roberta Gatesa ranije ove godine, iza kojeg je navodno stajala kineska vojska.

Ministarstvo vanjskih poslova u Pekingu u utorak je negiralo izvještaj londonskog Financial Timesa da je kineska vojska izvela hakerski napad na Pentagon, ocjenjujući da takve tvrdnje "odražavaju mentalitet hladnog rata".

FT je citirao visokog dužnosnika Pentagona koji je kazao kako postoji "veliki stupanj vjerovatnoće" da je za napad odgovorna Narodnooslobodilačka vojska Kine.

Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman je potvrdio da se napad dogodio u junu, no odbio je identificirati porijeklo napada. Često je teško utvrditi istinsko porijeklo upada u kompjuterski sistem a još teže povezati upad s određenom zemljom ili vladom, kazao je.

"Na tzv. 'cyber' ili nekinetičke tipove prijetnji kompjuterskim mrežama gleda se kao na jednako stvarne i značajne kao i fizičke ili kinetičke napade. Ministarstvo agresivno odgovara kako bi odvratilo sve upade i odbranilo ono što je poznato kao GIG, globalna informacijska mreža", rekao je Whitman.

Kada se dogodio junski upad, elementi neklasificiranog e-mail sistema u uredu ministra odbrane nakratko su zauzeti, rekao je Whitman. Ministarstvo je nadomjestilo sistem, tako da aktualne operacije nisu bile poremećene. Sistem je vraćen u punu funkciju unutar dvije ili tri sedmice, kazao je Whitman.

Svakoga dana postoje stotine pokušaja upada u kompjutersku mrežu Pentagona, od kojih se većina otkrije i zaustavi, kazao je glasnogovornik.

Po njegovim riječima, priroda prijetnje je raznovrsna i uključuje rekreativne hakere, samouke 'cyber' osvetnike, različite skupine s nacionalističkim i ideološkim ciljevima, transnacionalne igrače i države. Kada je potrebno, Pentagon takve slučajeve predaje pravosuđu radi istrage.

"Nastavljamo agresivno nadzirati našu mrežu zbog upada. Imamo prikladne procedure kako bi odgovorili na takve događaje", dodao je. Od incidenta u junu, kazao je Whitman, on ne zna za uspješan upad u kompjuterski sistem ministarstva odbrane.