Pritisak Republikanaca
83

Pentagon pokrenuo stranicu koja bilježi isporuke oružja Kijevu: Ukupna vrijednost 113 milijardi dolara

S. M.
Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država pokrenulo je web stranicu na kojoj se može pratiti američko oružje i oprema poslana u Ukrajinu.

Nova web stranica, pokrenuta u koordinaciji s Uredom glavnog inspektora američkog State Departmenta i Američkom agencijom za međunarodni razvoj, pojavila se dok republikanci u Kongresu nastavljaju opstruisati daljnje finansiranje Ukrajine i dovode u pitanje transparentnost procesa isporuke.

Generalni inspektor Pentagona naveo je u saopćenju da web stranica pruža resurse i informacije o radu koji obavlja preko 20 američkih nadzornih agencija, poznatih kao Međuagencijska radna grupa za nadzor Ukrajine, kako bi se osiguralo da pomoć za Ukrajinu ne bude zloupotrebljena.

Web stranica također sadrži kontakt podatke za prijavu bilo kakvih optužbi za prevaru, rasipanje ili zloupotrebu pomoći za Ukrajinu.

Generalni inspektor Pentagona Robert Storch rekao je da je ova web stranica "zgodno mjesto na jednom mjestu za ljude da saznaju više o našim opsežnim naporima da nadziremo korištenje dolara poreznih obveznika za odgovor SAD u Ukrajini".

Na stranici su objavljeni informativni listovi u kojima se detaljno opisuje koliko su SAD pružile pomoći Ukrajini od početka ruske agresije (113 milijardi dolara). Sadrži i detaljne informacije o projektima nadzora koje vode institucije čiji je cilj spriječiti zloupotrebe oružja.

Republikanci već dugo postavljaju pitanja o milijardama dolara poslatih Ukrajini, uglavnom o tome da li se ta sredstva pravilno prate. Storchova kancelarija je otkrila određene probleme u vezi s praćenjem pomoći za Ukrajinu, ali nije bilo ozbiljnih problema rasipanja, prevare ili zloupotrebe.

Diana Shaw, vršiteljica dužnosti glavnog inspektora američkog State Departmenta, izjavila je da je "nadzor u Ukrajini naš prioritet broj jedan", pozdravivši novu web stranicu kao novo sredstvo "kako bi se američki porezni obveznici informisali".