Nasilni i opasni manevri
13

Pentagon objavio snimke bliskih susreta s kineskim lovcima: Ispaljivali mamce i pokazivali oružje

D. B.
Pentagon je objavio snimke s kojih je skinuta oznaka "povjerljivo", a koji se odnose na bliske susrete s kineskim borbenim avionima.

Na snimku se vidi kineski borbeni avion koji se približava američkom avionu u međunarodnom zračnom prostoru. Pomoćnik američkog sekretara odbrane, Ely Ratner, novinarima je rekao da je Pentagon od 2022. godine dokumentovao više od 180 incidenata, odnosno "nasilnih i rizičnih" manevara kineskih vojnih aviona, koji su mogli izazvati konflikt.

Snimak prikazuje događaj zabilježen 25. maja ove godine, kada je kineski borbeni avion prisilio američki da leti kroz turbulenciju.

Snimak nastao 12. jula prikazuje kako kineski pilot izbacuje mamce na udaljenosti od oko 275 metara od američkog aviona.

Kineski borbeni avion je 21. decembra 2022. godine letio samo 6 metara udaljen od američkog. Šest mjeseci ranije, tačnije 23. juna 2022. godine, kineski borbeni avion je prišao američkom te je pokazao svoje naoružanje. Bliski susret je zabilježen i 21. septembra 2022. godine.

Iz Pentagona kažu da kineski piloti fotografišu američke avione.

Slični incidenti zabilježeni su 29. aprila i 24. maja 2022. godine, a potom 11. januara i 7. februara ove godine.