Svijet
0

Pentagon objavio pravilnik za suđenje zatočenicima u Guantanamu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američko ministarstvo odbrane u četvrtak je saopćilo kako je Kongresu uputilo nacrt novog pravilnika po kojem će se pred vojnim komisijama suditi zatočenicima u mornaričkoj bazi Guantanamo na Kubi. "Ovaj akt i postupci koje sadrži osigurat će stranim nezakonitim neprijateljskim borcima, koji su osumnjičeni za ratne zločine i neka druga kažnjiva djela, da budu procesuirani pred regularno ustanovljenim sudovima uz pružanje svih sudskih jamstava, koja priznaju kao neophodna civilizirani narodi", ustvrdio je Daniel Dell'Orto zamjenik glavnog pravnog savjetnika Pentagona na konferenciji za novinare.

Pravilnik za vojne komisije striktno slijedi Pravilnik za vojne sudove, uz samo nekoliko iznimaka u postupku i dokazima, rekao je Dell'Orto.

Nova pravila omogućit će da osumnjičeni za terorizam budu zatvoreni na temelju svjedočenja po čuvenju ili iskaza dobivenog pod prisilom, ukoliko sudac utvrdi da su ti dokazi vjerodostojni, prenijela je Hina.

Od oko 400 zatočenika u Guantanamu, pred vojne komisije bit će ih izvedeno do 80, a prva "poštena i pravedna" suđenja trebala bi početi uskoro izjavio je dužnosnik Pentagona.

Pravila za suđenje zarobljenima u ratu protiv terorizma, kojima SAD ne priznaju status ratnih zarobljenika, među ostalim uključuju:

  • vojne suce koji će predsjedavati komisijama i jamčiti nepristranost;
  • nezavisnost zastupnika obrane i zaštitu od utjecaja i sukoba interesa;
  • pretpostavku nevinosti i zahtjev optužbi da dokaže krivnju izvan razumne sumnje;
  • zahtjev da se optuženog upozna s dokazima koji će biti izvedeni protiv njega;
  • zabranu izvođenja povjerljivih dokaza bez prisustva optuženika;
  • razumnu mogućnost da optuženi pribavi dokaze i svjedoke;
  • sudac će imati pravo isključiti dokaze dobivene mučenjem;
  • zahtjev da optužba upozna optuženog s oslobađajućim dokazima; - zahtjev da svih 12 članova komisije bude jednoglasno ako je dosuđena smrtna kazna.

U žalbenom postupku, optuženi će imati pristup Vojnom prizivnom sudu, Okružnom sudu u Washingtonu DC i Vrhovnom sudu SAD, objavio je Pentagon.