Svijet
0

Pentagon objavio listu 759 zatvorenika u Guantanamu

FENA
Pentagon je objavio listu 759 zatvorenika u američkom vojnom zatvoru Guantanamo, izjavio je u ponedjeljak navečer jedan glasnogovornik američkog ministarstva odbrane.

Pentagon je ipak odbio precizirati da li je ta lista konačna i da li su na njoj imena svih zatvorenika koji su prošli kroz Guantanamo. Ostaje mogućnost da su zatvorenike koji još nisu identificirani smjestile u Gunatanamo druge vladine agencije.

Na ovoj listi su "svi zatvorenici koji spadaju pod nadležnost ministarstva odbrane, zatvoreni u Guantanamo od januara 2002. godine kada je ovaj centar otvoren", izjavio je glasnogovornik Pentagona komandant Chito Peppler.

Pentagon se četiri godine borio da imena i državljanstvo zatvorenika ostanu tajni i ne potvrdi imena zatvorenika koje su identificirali njihovi bližnji ili neke organizacije, pa čak ni onih koji su oslobođeni, kako bi se izbjegla mogućnost da im se neko sveti.

Jedan savezni sudac je ove godine, na zahtjev američke novinske agencije Associated Press, primorao Pentagon da objavi transkriprte sa saslušanja zatvorenika i da ne briše njihova imena.

U zatvoru Guantanamo su pretežno zatvorenici zarobljeni u Afganistanu poslije atentata izvršenih 11. septembra 2001. godine u SAD-u. Jedan dio zatvorenika je oslobođen, samo 10 od 490 je formalno optuženo, a nijednom se nije sudilo.