Svijet
0

Pentagon objavio dolazak 20.000 vojnika na rotirajuću dužnost u Iraku

FENA
Foto Reuters
Foto Reuters
Američko ministarstvo odbrane objavilo je u utorak da će još 20.000 vojnika i marinaca biti poslano u Irak na rotirajuću dužnost, dok bi se neke od rotacija mogle produžiti i do početka 2009.

Novi kontingent od 17.000 marinaca i 3.000 vojnika dio je rutinske rotacije trupa odvojene od strategije predsjednika Georgea W. Busha da dodatnim snagama stabilizira Bagdad, izjavio je portparol Pentagona Bryan Whitman, javio je Reuters.

Bushovom taktikom jačanja povećan je nivo snaga u Iraku na 20 borbenih brigada u junu. Whitman je, međutim, izjavio da će novi razmještaj marinskih i vojnih jedinica održati osnovu od 15 brigada koje su postojale prije taktike jačanja.

Sveukupno, jačanjem je privremeno dodano 30.000 američkih vojnika a ukupan broj je porastao na oko 159.000.

"Ove rotacije ni na kakav način nisu povezane s trenutnim jačanjem", izjavio je Whitman novinarima.

"Ove snage određene su da smijene jedinice i snage koje će izaći iz Iraka", kazao je.

Posljednjim razmještajem pozivaju se dva borbena tima Marinskog korpusa iz logora Pendletton u Kaliforniji da dođu u Irak na 12-mjesečnu dužnost u decembru, saopćio je Pentagon.

Treća brigada Četvrte pješadijske divizije iz Fort Hooda u Teksasu također bi trebala stići u decembru, ali na 15-mjesečnu dužnost.

Štab Prvih marinskih ekspedicijskih snaga iz logora Pendletton potom će biti razmješten početkom iduće godine na 12 mjeseci.

Trenutnim planom razmještaja, vojna brigada i Prve marinske ekspedicijske snage ostale bi u Iraku i u 2009.

Whitman je izjavio kako se vojni zvaničnici nadaju da će samanjiti boravke vojnika s 15 mjeseci na 12 mjeseci početkom iduće godine.