Da li su korištene rakete
18

Pentagon ne vjeruje da je Prigožinov avion oboren projektilom zemlja-zrak

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pentagon je u okvalifikovao kao netačne trvdnje da je privatni avion Wagner grupe Jevgenija Prigožina oboren blizu Moskve projektilom zemlja-zrak.

"U ovom trenutku nemamo nikakvih informacija koje bi ukazivale na novinarske izvještaje u kojima se navodi da je postojala neka vrsta projektila zemlja-zrak koji je oborio avion. Ocjenjujemo da su te informacije netačne", kazao je glasnogovornik Pentagona General Patrick Ryder.

Ryder je rekao kako Pentagon vjeruje da je "vjerovatno" da je Prigožin poginuo kada se poslovni avion Embraer srušio u srijedu. Ali upitan je li moguće da se avion srušio kao posljedica nečega što je bilo podmetnuto u avion, odbio je komentirati.

"Nemam nikakav dodatni uvid u to. Nastavljamo procjenjivati ​​situaciju. Nemamo nikakve dodatne informacije o tome kako ili zašto se avion srušio", rekao je Ryder.

Komentari dolaze nakon što su mnogi američki mediji objavili da je avion oboren projektilom zemlja-zrak. Drugi su ukazivali na bombu postavljenu u avion prije nego što je avion poletio iz Moskve.

Ruska savezna agencija za zračni saobraćaj saopćila je da se avion Embraer-135 srušio u regiji Tver, pri čemu je poginulo svih 10 putnika, uključujući Prigožina, njegovog glavnog poručnika Dmitrija Utkina i ostalo osoblje Wagnera.

Nesreća se dogodila tačno dva mjeseca nakon što je Prigožin pokrenuo pobunu protiv ruske vojske u kojoj su se njegove snage približile Moskvi nakon što su preuzele vojni štab u južnoj Rusiji.