Svijet
0

Pentagon izgubio trag oružju poslanom u Irak

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Pentagon nema podatke o tome gdje je završilo 190.000 AK-47 pušaka i pištolja koje su poslali iračkim snagama 2004. i 2005. godine. Prema vladinim izvještajima, to je oko polovine ukupnog naoružanja koje je trebalo doći u ruke vojske i policije.

Ogranak Vlade GAO je u julskom izvještaju osim pušaka i pištolja prijavio da nedostaju i dijelovi vojničke opreme te 115.000 šljemova koji su također poslani u Irak u septembru, 2005. godine, prenosi Reuters.

Pentagon je potvrdio njihove izvještaje i počeo s pregledanjem rute preko koje se oružje šalje te provjeravanje cijelog programa slanja naoružanja, municije i opreme u Irak.

Izvještaj je izazvao sumnje da oružje koje Sjedinjene Države šalju pada u pogrešne ruke i koristi se protiv njihovih vojnika, a osim vlasti, cijela država očekuje izvještaj koji će pokazati uspjeh strategije predsjednika Georga Busha u stabilizaciji Bagdada.

Jedan od Pentagonovih čelnika je za Washington Post izjavio kako se nestalo oružje koristi protiv američkih vojnika. Dodao je da je jedna od iračkih trupa iz Fallujaha istupila iz iračkih snaga i počela se boriti protiv američkih trupa.

Mnogi u Washingtonu smatraju da je ovo pokazatelj zbog kojeg bi se broj američkih vojnika u Iraku trebao smanjiti.

Od 2003. godine, SAD su izdvojili oko 19,2 milijarde dolara kako bi oformili iračke sigurnosne snage, a Ministarstvo odbrane je nedavno tražilo dodatne 2 milijarde.

Ipak, Kongres je zaključio da je program iračkih sigurnosnih snaga van tradicionalnih obrambenih programa te da Pentagon ne može proslijediti s radom dok se ne dogovore.

Vojni čelnici su izjavili da se još uvijek provjerava destinacija 350.000 komada oružja poslanih iračkim sigurnosnim snagama od juna 2004. godine do septembra 2005.

GAO je od zvaničnika organizacije koja je bila odgovorna za prenošenje oružja dobila objašnjenje kako je njihovoj ekipi nedostajalo kadra i uposlenih koji bi mogli zabilježiti gdje su otišli svaka pojedina puška ili pištolj.

Provođenje mjera je otežano jer je naoružanje hitno potrebno kako bi se provodile operacije Iraku, prenio je ogranak GAO.