Svijet
0

Pentagon: Incident u Perzijskom zaljevu rezultat 'neopreznog ponašanja'

FENA
Američke oružane snage, kao i savezna vlada, sinoć su komentirale incident koji se dogodio u Hormuskom tjesnacu, dijelu Perzijskog zaljeva koji dijeli iračke i iranske teritorijalne vode. Prema riječima američkih dužnosnika, tamo se prekjučer dogodio 'ozbiljan incident' kada su patrolni čamci iranske Revolucionarne garde izvršili - kako je navedeno – provokaciju u blizini tri američka ratna broda.

Prema vladinom saopćenju, američka su plovila bila spremna otvoriti vatru, nakon što je došlo do 'agresivnog približavanja' od strane iranskih patrolnih brodova.

Pet iranskih patrolnih čamaca velikom se brzinom primaklo američkim ratnim brodovima, odlučili su ih zaobići tek kada su se izrazito primakli, a Iranci su u vodu u blizini američkih brodova bacili kutije nepoznatog sadržaja.

Zapovjednik koalicijskih mornaričkih snaga u regiji, američki admiral Kevin Cosgriff, tvrdi da su Iranci putem radija obavijestili američku mornaricu da će brodovi uskoro eksplodirati. Nakon toga, iranski su se patrolni čamci udaljili.

Bijela je kuća incident nazvala 'provokacijom', a ministar obrane Robert Gates je rekao da je riječ o zabrinjavajućem događaju. Glasnogovornik Pentagona okarakterizirao je iransko ponašanje kao 'vrlo neoprezno'.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je riječ o potpuno običnom incidentu koji je možda bio rezultat zabune.