{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pentagon: Imamo spremno EMP oružje

F
28.5.2015. u 14:12
18
54
Pentagon: Imamo spremno EMP oružje
18
Pentagon: Imamo spremno EMP oružje
Vojska SAD je potvrdila da razvija novo nesmrtonosno oružje bazirano na tehnologiji elektromagnetnog pulsa, dosad poznato iz SF filmova, knjiga i video igara.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Projekat CHAMP (skraćeno od "projekat snažnog protiv elektronskog projektila") predstavljen je prošle nedjelje na prvom "Laboratorijskom danu" vojske SAD.

Pentagon je prikazao brojne vojne novotarije, a među njima se istakao CHAMP koji prilikom detonacije na željenoj teritoriji oslobađa snažan elektromagnetni puls (EMP) i onemogućava rad elektronske opreme.

Kako navode američki mediji, CHAMP ne bi trebalo porediti s ranijim nuklearnim EMP projektima testiranim nakon Hladnog rata, koji su razvijani kako bi onesposobili energetske i informatičke sisteme u čitavim regijama. Ovaj projekat se fokusira na manje mete.

Kako se navodi, američka avijacija bi korištenjem ovih projektila mogla da "ugasi svjetlo" i onemogući komunikaciju u terorističkim bazama, ne ugrožavajući živote civila.

Oružje razvija gigant "Boeing", a objavljeno je da je projektil uspješno testiran još 2012. godine na poligonu u Utahu, gdje je uspješno ugasio sve računare u jednoj zgradi.

"Ova tehnologija otvara novo poglavlje u modernom ratovanju. U bliskoj budućnosti ćemo moći da koristimo ovo oružje da onemogućimo sve elektronske sisteme protivnika i prije nego što naše trupe stignu", rekao je Kitt Coleman, menadžer programa CHAMP.

U prethodne tri godine tehnologija je znatno napredovala i u Pentagonu kažu da je već spremna za ratna područja. Koristit će je prvenstveno avijacija, koja će je montirati na "nevidiljive" projektile dugog dometa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: