{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pentagon: Imamo spremno EMP oružje

F
28.5.2015. u 14:12
18
54
Pentagon: Imamo spremno EMP oružje
18
Pentagon: Imamo spremno EMP oružje
Vojska SAD je potvrdila da razvija novo nesmrtonosno oružje bazirano na tehnologiji elektromagnetnog pulsa, dosad poznato iz SF filmova, knjiga i video igara.
Projekat CHAMP (skraćeno od "projekat snažnog protiv elektronskog projektila") predstavljen je prošle nedjelje na prvom "Laboratorijskom danu" vojske SAD.

Pentagon je prikazao brojne vojne novotarije, a među njima se istakao CHAMP koji prilikom detonacije na željenoj teritoriji oslobađa snažan elektromagnetni puls (EMP) i onemogućava rad elektronske opreme.

Kako navode američki mediji, CHAMP ne bi trebalo porediti s ranijim nuklearnim EMP projektima testiranim nakon Hladnog rata, koji su razvijani kako bi onesposobili energetske i informatičke sisteme u čitavim regijama. Ovaj projekat se fokusira na manje mete.

Kako se navodi, američka avijacija bi korištenjem ovih projektila mogla da "ugasi svjetlo" i onemogući komunikaciju u terorističkim bazama, ne ugrožavajući živote civila.

Oružje razvija gigant "Boeing", a objavljeno je da je projektil uspješno testiran još 2012. godine na poligonu u Utahu, gdje je uspješno ugasio sve računare u jednoj zgradi.

"Ova tehnologija otvara novo poglavlje u modernom ratovanju. U bliskoj budućnosti ćemo moći da koristimo ovo oružje da onemogućimo sve elektronske sisteme protivnika i prije nego što naše trupe stignu", rekao je Kitt Coleman, menadžer programa CHAMP.

U prethodne tri godine tehnologija je znatno napredovala i u Pentagonu kažu da je već spremna za ratna područja. Koristit će je prvenstveno avijacija, koja će je montirati na "nevidiljive" projektile dugog dometa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: