SAD
0

Pentagon ima planove za brzo povlačenje iz iraka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zvaničnici Pentagona saopćili su da će na dan inauguracije Baracka Obame biti spremni planovi za brzo povlačenje američkih borbenih trupa iz Iraka ako Obama to naredi, kako je i obećavao tokom predizborne kampanje.

Vremenski okvir od 16 mjeseci za povlačenje borbenih snaga iz Iraka je među opcijama koje se pripremaju imajući u vidu Obamino obećanje da će pozvati Združeni štab prvog dana svog mandata da iznese plan za prekid rata kome se protivi, javio je AP.

"Naši vojni planeri ne žive u vakuumu. Oni su itekako svjesni da se novoizabrani predsjednik zalaže za povlačenje vojnika iz Iraka u roku od 16 mjeseci, tako da će jedina mudra od njih biti da sačine planove koji uzimaju u obzir tu opciju", izjavio je glasnogovornik Perntagona Geoff Morrell.

Opcija o povlačenja za 16 mjeseci predstavljala bi brže povlačenje borbenih trupa iz Iraka nego ona za koju su se zalagali vojni zvaničnici i bila bi među nizom planova predstavljenih Obami kad god ih zatraži, kazao je Morrell.

Od iznošenja takvog zahtjeva, koji bi mogao uslijediti čak u podnevnim satima na dan inauguracije, planovi bi bili spremni istog trenutka, kazao je Morrell.

"Oni mu neće odmah predstaviti opcije za napredak u Iraku ili Afganistanu, ali su spremni iznijeti dosta opcija čim on bude spreman uputiti zahtjev", kazao je Morrell.