|

Pentagon hoće još 100 milijardi dolara za rat u Iraku i Afganistanu

Pentagon hoće još 100 milijardi dolara za rat u Iraku i Afganistanu
0
F
FENA
21.12.2006. u 13:36
0
komentara
0

dijeljenja
Pentagon hoće još 100 milijardi dolara za rat u Iraku i Afganistanu
Pentagton traži od Bijele kuće dodatnih 99,7 milijarda dolara za finansiranje ratova u Iraku i Afganistanu, prema informaciji koju je dobila agencija Associated Press.
Ako zahtjev ministarstva odbrane podrže predsjednik George W. Bush i Kongres, sredstva za ratove u Iraku i Afganistanu u ovoj budžetskoj godini povećala bi se na 170 milijarda dolara.

Vojni planeri sastavili su prijedlog u vrijeme kad Bush razmatra novu strategiju za sukob u Iraku, uključujući i planove za upućivanje još nekoliko hiljada američkih vojnika, što nije obuhvaćeno prijedlogom.

Rat u Iraku dosad je SAD stajao oko 350 milijarda dolara. Zajedno sa sukobom u Afganistanu i operacijama protiv terorizma drugdje u svijetu, američki porezni obveznici platili su više od 500 milijarda dolara, prema podacima nestranačke Kongresne istraživačke službe.

Ako budu odobrena, dodatna sredstva povećat će za 50 milijarda dolara cijenu rata u Iraku u 2007. budžetskoj godini, u odnosu na rekordnu 2006.

Kongres je u septembru odobrio inicijalnih 70 milijarda dolara za sadašnju budžetsku godinu koja je počela 1. oktobra.

Cijena rata dramatično raste kako se pogoršava sigurnosna situacija i sve se više opreme uništava ili istroši u teškim uvjetima. Kopnena vojska koja nosi glavni teret rata trebala bi dobiti približno pola traženih sredstava.

Oko 10 posto sredstava, odnosno 9,8 milijarda dolara bilo bi namijenjeno obuci i opremanju iračkih i afganistanskih snaga sigurnosti.

Zahtjev administracije za odobravanje dodatnih sredstva za Irak i Afganistan bit će podnesen u februaru zajedno s Bushevim prijedlogom budžeta za 2008.

SAD u Iraku ima oko 140 hiljada vojnika, a u Afganistanu oko 30 hiljada. Ako zahtjev Pentagona za dodatnim finansiranjem bude odobren, prenosi Hina, za tih 170 hiljada vojnika bit će osigurano 170 milijarda dolara, odnosno milion dolara po vojniku.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.