Svijet
0

Pentagon hoće još 100 milijardi dolara za rat u Iraku i Afganistanu

FENA
Pentagton traži od Bijele kuće dodatnih 99,7 milijarda dolara za finansiranje ratova u Iraku i Afganistanu, prema informaciji koju je dobila agencija Associated Press.

Ako zahtjev ministarstva odbrane podrže predsjednik George W. Bush i Kongres, sredstva za ratove u Iraku i Afganistanu u ovoj budžetskoj godini povećala bi se na 170 milijarda dolara.

Vojni planeri sastavili su prijedlog u vrijeme kad Bush razmatra novu strategiju za sukob u Iraku, uključujući i planove za upućivanje još nekoliko hiljada američkih vojnika, što nije obuhvaćeno prijedlogom.

Rat u Iraku dosad je SAD stajao oko 350 milijarda dolara. Zajedno sa sukobom u Afganistanu i operacijama protiv terorizma drugdje u svijetu, američki porezni obveznici platili su više od 500 milijarda dolara, prema podacima nestranačke Kongresne istraživačke službe.

Ako budu odobrena, dodatna sredstva povećat će za 50 milijarda dolara cijenu rata u Iraku u 2007. budžetskoj godini, u odnosu na rekordnu 2006.

Kongres je u septembru odobrio inicijalnih 70 milijarda dolara za sadašnju budžetsku godinu koja je počela 1. oktobra.

Cijena rata dramatično raste kako se pogoršava sigurnosna situacija i sve se više opreme uništava ili istroši u teškim uvjetima. Kopnena vojska koja nosi glavni teret rata trebala bi dobiti približno pola traženih sredstava.

Oko 10 posto sredstava, odnosno 9,8 milijarda dolara bilo bi namijenjeno obuci i opremanju iračkih i afganistanskih snaga sigurnosti.

Zahtjev administracije za odobravanje dodatnih sredstva za Irak i Afganistan bit će podnesen u februaru zajedno s Bushevim prijedlogom budžeta za 2008.

SAD u Iraku ima oko 140 hiljada vojnika, a u Afganistanu oko 30 hiljada. Ako zahtjev Pentagona za dodatnim finansiranjem bude odobren, prenosi Hina, za tih 170 hiljada vojnika bit će osigurano 170 milijarda dolara, odnosno milion dolara po vojniku.