Migrantska kriza
83

Pentagon će poslati stotine vojnih trupa na južnu granicu SAD-a s Meksikom

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Nekoliko stotina vojnih trupa bit će poslano na južnu granicu Sjedinjenih Američkih Država s Meksikom, saopćilo je Ministarstvo odbrane SAD-a.

Ovaj potez uslijedio je nakon karavana srednjoameričkih migranata koji se kreću prema SAD-u te upozorenja američkog predsjednika Donalda Trumpa da će poslati vojsku na granicu ukoliko meksičke vlasti ne urade dovoljno povodom migrantske krize.

Očekuje se da će sekretar Ministarstva odbrane James Mattis potpisati naredbu o slanju najmanje 800 vojnih trupa na granicu, javljaju američki mediji.

Trump je prije nekoliko dana i putem Twittera zaprijetio da će razmjestiti vojsku i zatvoriti južnu granicu ako se Meksiko ne pokrene da zaustavi velike skupine migranata koji dolaze u SAD iz Gvatemale, Hondurasa i Salvadora.

"Moram, na najoštriji mogući način, pozvati Meksiko da zaustavi ovaj nasrtaj", napisao je Trump na Twitteru.

Podsjećamo, hiljade ljudi, uključujući porodice i žene s djecom, krenulo je iz Hondurasa prema SAD-u u subotu, nekoliko dana nakon što je SAD pozvao predsjednika Hondurasa da zaustavi masovnu migraciju.

Južna granica SAD-a s Meksikom duga je više od 3.200 kilometara, a američki zvaničnici su kazali za CNN kako će Pentagodn rasporediti vojsku na svim ključnim pozicijama duž cijele granice.