{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pentagon će nadgledati Facebook i Twitter

31.7.2012. u 08:39
11
21
Pentagon će nadgledati Facebook i Twitter
11
Pentagon će nadgledati Facebook i Twitter
Pentagon želi pokrenuti kompjuterske programe koji će predviđati cyber terorizam tako što će otkrivati kako kriminalne grupe i hakeri međusobno djeluju jedni sa drugima na internetu.
Vojska od naučnika traži da razviju alatke koje će "prečešljavati" društvene mreže, kao što su Facebook i Twitter, te tako analizirati grupnu dinamiku online zajednica.
Agencija za istraživanje naprednih odbrambenih projekata (DARPA) će finansirati razvoj algoritama koji prikupljaju i analiziraju razgovore više od miliona korisnika interneta te tako pratiti kako se razvijaju online grupe.

Cilj projekta je pomaganje stratezima da lakše identificiraju kako zajednice regrutuju nove članove, kako sarađuju i ko su im mete. DARPA je zainteresovana za softver koji može prepoznati konflikte između grupa i slabe karike koje bi Pentagon mogao iskoristiti za strateške vojne operacije i sprečavanje špijunaže, prenosi Mashable.

Prva faza finansiranja će podržavati timove koji mogu identificirati načine na koje se mogu mjeriti grupne dinamike. U drugoj fazi će se kreirati demo program, koji može uspješno praviti sažetak kretanja više od 1.000 grupa i više od milion njihovih članova.

Od naučnika koji dođu do treće faze finansiranja će se očekivati da razviju alatke koje će moći koristiti analitičari tržišta, anketne organizacije i odbrambene agencije. Odjel za odbranu će početi prihvatati prijedloge od 27. augusta ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: