Svijet
0

Pelosi: Tibet je izazov za savjest svijeta

FENA
Slobodni svijet će izgubiti moralno pravo da govori o kršenjima ljudskih prava ako ne progovori protiv kineske represije na Tibetu, izjavila je u petak predsjednica američkog Zastupničkog doma.

"Situacija na Tibetu izazov je savjesti svijeta", poručila je Nancy Pelosi skupu Tibetanaca nakon sastanka s Dalaj-lamom u sjedištu njegove vlade u egzilu, javio je Reuters.

Kinesko slamanje antivladinih protesta na Tibetu - za koje tvrdi da ih je orkestrirao Dalaj-lama - navuklo je oštre međunarodne kritike i zasjenilo je pripreme za Olimpijadu u Pekingu.

Tibetanski duhovni vođa negirao je da ohrabruje nasilne proteste na Tibetu, najveće u skoro 20 godina, a čak je ponudio povlačenje s čela Tibeta ako se nasilje pogorša.

Tibetanska vlada u egzilu, sa sjedištem u sjevernom indijskom gradu Dharamsala, tvrdi da je najmanje 99 demonstranata ubijeno otkako su demonstracije počele na Tibetu 10. marta.

"Ukoliko slobodoumni ljudi širom svijeta ne progovore protiv kineske represije u Kini i na Tibetu, izgubili smo svako moralno pravo da govorimo protiv kršenja ljudskih prava bilo gdje drugdje u svijetu", izjavila je Pelosi.

"Možda je to naša karma, možda je naša sudbina da budemo ovdje s vama u ovo vrijeme", izjavila je ona, izazivajući gromoglasni aplauz među prisutnima.

Dalaj-lama zauzeo je srednji put zalaganja za širu autonomiju za Tibet radije nego za nezavisnost, što brojni Tibetanci, posebno mlađe generacije gladne pune slobode, ne podržavaju.

On je izjavio kako je voljan sa razgovara s kineskim liderima o rješenju kada se protesti prekinu.