Šefica Zastupničkog doma
1

Pelosi: Neće biti osigurana sredstva za izgradnju zida na granici SAD-a i Meksika

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Novoizabrana predsjedavajuća Zastupničkog doma Sjedinjenih Američkih Država Nancy Pelosi izjavila je kako neće biti osigurana sredstva za finansiranje izgradnje zida na granici Sjedinjenih Američkih Država i Meksika, koju je predložio predsjednik Donald Trump.

Nakon dvije godine potpune kontrole Republikanske stranke nad oba doma Kongresa SAD-a jučer je većinu u Zastupničkom domu preuzela Demokratska stranka, dok Republikanci i dalje čine većinu u Senatu.

Za predsjedavajuću Zastupničkog doma SAD-a, odnosno na treću najjaču poziciju u američkoj politici, izabrana je članica Kongresa iz Californije Nancy Pelosi koja se na ovoj funkciji nalazila i u periodu od od 2007. do 2011. godine.

Zastupnički dom usvojio je zakon koji omogućava finansiranje operacija vezanih za unutrašnju sigurnost do 8. februara i nekoliko drugih agencija do septembra.

BBC piše kako će Trump najvjerovatnije staviti veto na ovaj zakon jer ne namjerava odustati od izgradnje zida na granici s Meksikom.

Na drugoj strani Pelosi je otvoreno poručila kako neće biti osigurana sredstva za finansiranje izgradnje zida na granici Sjedinjenih Američkih Država i Meksika.

Prema svim procjenama, dio američke vlade i dalje će ostati zatvoren zbog izostanka dogovora o budžetu u Kongresu. Čelnik većine u Senatu Mitch McConnell izjavio je kako republikanci neće podržati mjere koje ne podržava Trump.

Djelomična obustava američke vlade započela je kada Kongres i Trump nisu uspjeli postići dogovor o budžetu u decembru 2018. godine. Naime, republikanci su predložili usvajanje budžeta u kojem je predviđeno 5 milijardi dolara za izgradnju zida, što nije podržala većina u Zastupničkom domu.