Svijet
0

Peking s iskrenim oduševljenjem dočekuje OI

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Povodom napada ujgurskih separatista na jednu policijsku stanicu na sjeverozapadu Kine, Times ocjenjuje da je za kineske vlasti taj incident došao u najgorem mogućem trenutku - planirano je da Olimpijske igre u Pekingu budu najveće, najraskošnije i najspektakularnije ikada održane.

U Igre je uložen ogroman novac i ponos cijele nacije, jer je to, navodi Times, prije svega način da se svijetu pokaže da je Kina velika politička i ekonomska sila.

Iako je najnoviji napad ujgurskih separatista izazvao je pravu uzbunu u Pekingu, on neće omesti Olimpijske igre. Pokazalo se, međutim, da se ispod blještave površine kriju pojave uobičajene za današnji svijet - brige, sigurnosne uzbune i pretjerana reakcija. Cijena Igara je, zaključuje Times, uvijek visoka.

Daily Telegraph piše da su svi znali da će Kina uložiti mnogo truda u organizaciju Olimpijskih igara, ali niko nije mogao da nasluti da će se džinovski grad od 17 miliona stanovnika do te mjere prepustiti jednom sportskom događaju.

Svaki kutak Pekinga je očišćen, ulice i trotoari blistaju, cvjetni aranžmani u obliku olimpijskih krugova ukrašavaju svaku raskrsnicu.

Saobraćajne gužve su nestale, a čak se i smog povukao, dozvoljavajući suncu da zablista na kristalno plavom nebu.

Sve to, napominje Telegraph, nije nametnuto "odozgo". Građani s iskrenim oduševljenjem dočekuju Olimpijske igre.

Ostala su još četiri dana do svečanog otvaranja, a ljestvica je za narednog organizatora postavljena toliko visoko da će London iskriviti vrat samo gledajući u nju, zaključuje Daily Telegraph.