Svijet
7

Peking izdao drugo crveno upozorenje zbog smoga

Klix.ba
Vlasti u Pekingu su bile primorane izdati drugo crveno upozorenje zbog smoga nakon nešto više od sedam dana od izdavanja prvog upozorenja, javlja BBC.

Glavni grad Kine će od subote do utorka prekrivati opasni smog, tvrde meteorolozi. Smogu će biti izloženo stanovništvo od Xiana u centralnoj Kini do Harbina na sjeveroistoku zemlje, saopćio je Nacionalni meteorološki centar. Crvenim upozorenjem je zabranjeno korištenje automobila, rad fabrika te rad na gradilištima. Vlada je obećala da će reagovati zbog veoma čestog visokog nivoga zagađenosti.

Meteorolozi su rekli da će se regionalna situacija sa smogom vjerovatno pogoršati u odnosu na situaciju kada je izdano prvo crveno upozorenje kada je pređena granica od 500 mikrograma po kubnom metru.

Problemi sa smogom u Pekingu su nastali 8. decembra i dostizali su vrijednost od 300 mikrograma po kubnom metru. Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da je 25 mikrograma po kubnom metru maksimalni sigurni nivo.

Vlasti su objavile mapu koja pokazuje da će gusti smog prekriti površinu zemlje od 2.000 km, a to uključuje najmanje 12 velikih gradova. Najgore će biti u Pekingu i obližnjem Shijiazhuangu.

U drugim gradovima će nivo smoga imati srednje ili niže vrijednosti zagađenosti.

Trenutno upozorenje četvrte kategorije je uvedeno prije dvije godine, iako nije primijenjeno sve do prošlog mjeseca.

Korištenje uglja u industriji i sistemima grijanja, kao i tokom hladnih zima najveći su razlozi smoga, a situaciju pogoršavaju vremenski uvjeti i geografski položaj.

Na jugu i istoku Pekinga se nalaze industrijske zone koje stvaraju zagađenje, a na sjeveru su planine koje zagađenje zadržavaju u gradu.

Kina još uvijek ovisi o uglju i pomoću njega dobija 60 posto energije uprkos velikim investicijama u obnovljive izvore energije.

Početkom ovog mjeseca je Kina bila učesnica razgovora o klimatskim promjenama u Parizu, čiji je cilj odustajanje od fosilnih goriva.