Svijet
0

Peking: Ekološki prihvatljive olimpijske igre

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Olimpijske igre u Pekingu ovog ljeta neće doprinijeti globalnom efektu "staklene bašte", jer će organizatori nizom mjera neutralisati povećano emitovanje ugljenika.

Kineski ministar tehnologije Van Gang rekao je da se očekuje da će Igre stvoriti 1,18 miliona tona ugljenika, djelimično zbog toga što će mnogo sportista i gledalaca prelaziti velike distance.

"'Zelena Olimpijada' preduzeće niz mjera, uključujući i tehnološke, kao što su sađenje drveća, korišćenje sunčane energije i kontrolisanu upotrebu vozila, da bi se emisija smanjila za milion do 1,29 miliona tona", rekao je Van.

"U suštini, pobrinućemo se da emisija bude balansirana", dodao je on.

Kineske vlasti planiraju da ograniče upotrebu automobila za vrijeme Igara i tako rasterete često zakrčene ulice Pekinga. Organizatori u Pekingu isprobavaće i novu tehnologiju transporta, uključujući i hibridna električna vozila.

"Koristićemo više od 500 vozila, što će biti prvi put u istoriji da centralne oblasti Olimpijskih igara ne emituju apsolutno nikakvo zagađenje", objasnio je Van.

Sa tradicionalnije ekološke strane, koristiće se solarna, geotermalna i energija vjetra u objektima na kojima će se odrrzavati takmičenja.

Sakupiće se oko 80 odsto kišnice, a ponovo će biti upotrebljavano 100 odsto "sive vode", što je naziv za otpadnu vodu koja nije industrijskog porijekla i nije iz kanalizacije.

Van je dodao da je namjera kineskih vlasti da održavanjem neutralnih Igara daju primjer drugim organizatorima budućih Olimpijskih igara.