Svijet
25

Pegida: Od Facebooka do ulica, glas protiv islamizacije i podrška neonacista

Klix.ba
Pegida je počela kao grupa na Facebooku, a ubrzo je okupila veliki broj pristalica, uglavnom poklonika njemačke krajnje desnice.
Foto: EPA
Foto: EPA

Osnivačem se smatra 41-godišnji Lutz Bachmann, grafički dizajner koji je i bivši osuđenik zbog zloupotrebe narkotika. Ipak, Bachmann kaže da njegova prošlost nema veze sa sadašnjom političkom aktivnošću, a tvrdi da nije rasista.

Pegida ili Patriotische Europaer Gegen die Islamisierung des Abendlandes (Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada) smatra da je multikulturalizam Njemačke, zastupljen još od kraja Drugog svjetskog rata, promašena politika. Također, oslanja se na judeo-kršćanske vrijednosti i prati 19 tačaka svog manifesta.

Činjenica je da manifest ne sadrži rasističke i antiislamske poruke, ali je također činjenica da u Pegidi mnoge zaboravljene ultradesničarske organizacije vide momentum koji ne treba propustiti.

Neonacističke organizacije i marginalizirane desničarske stranke poput AfD-a pružile su podršku Pegidi. Uz slogane poput "Novinari – lažovi!", uzvika koji je kovanica nacista iz perioda prije Drugog svjetskog rata, te "Wir sind das Volk" ili "Mi smo narod", kovanica nastala u jeku antikomunističkih protesta 1989. godine.

Lider AfD-a Alexander Gauland kaže kako je Pegida prirodni saveznik, a analitičari smatraju da će stranka na sljedećim izborima oduzeti jedan dio glasova Demokršćana Angele Merkel.

Lutz Bachmann (Foto: EPA)
Lutz Bachmann (Foto: EPA)

Na protestima u Dresdenu 12. januara okupio se do sada rekordan broj Pegidinih pristalica. Njih 25.000 marširalo je gradom koji ima možda i najmanji procenat doseljenika u cijeloj Njemačkoj.

Razvoj Pegide predstavlja drastičan rast popularnosti jedne organizacije. Naime, u oktobru 2014. godine broj građana na javnim okupljanjima bio je svega 350, mjesec dana kasnije na protestima se pojavilo 5.500 građana. Na demonstracijama dva dana prije pariskih terorističkih napada, Pegida je okupila 17.000 ljudi.

Ipak, Pegida ne može dostići broj demonstranata u protestima protiv islamofobije i neonacizma koji se organizuju uporedo sa Bachmannovim marševima. U Dresdenu je 10. januara organizovan miting slavljenja suživota i otvorenosti na kojem se okupilo više od 35.000 Nijemaca.

Osim u Dresdenu, u cijeloj Njemačkoj odgovor je bio i više nego popularan, tako da je širom zemlje održano desetak mitinga sa ukupno 100.000 Nijemaca koji su digli glas protiv ultradesničarskog pokreta.