Velika Britanija
0

Pedofil osuđen na 45 mjeseci zatvora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kao rezultat najveće britanske policijske istrage mreže zloupotrebe djece preko interneta, nezaposleni Philip Thompson (27) u ponedjeljak je osuđen na kaznu zatvora.

Thompson je sakupio oko 250.000 "nepristojnih" fotografija djece.

Nakon što se izjasnio krivim po 27 tački optužbe zloupotrebe djece, Kraljevski sud u Middlesbroughu, na sjeveroistoku zemlje, ga je osudio na 45 mjeseci zatvora.

U tajnoj operaciji policajci su uspjeli da identificiraju 360 osumnjičenih širom svijeta, a više od 50 njih je uhapšeno u Britaniji dok je 15 djece spašeno od zloupotrebe, javio je Reuters.

Britanska policija, koja je sarađivala s kolegama iz cijelog svijeta, uključujući SAD, Kanadu i Australiju, saopćila je da ova presuda predstavlja veliku pobjedu koja treba da posluži kao primjer za zastrašivanje.

Detektiva Rebecka Driscoll je rekla izvan sudnice da je Philip Thompson bio "viši administrator za pedofilski web site" i da je stvarno bio "bibliotekar koji je skladištio i dijelio nepristojne fotografije djece" i zaključila da "ova presuda odražava koliko 'ozbiljno' krivični sistem gleda na one koji seksualno zlostavljaju djecu".