Svijet
27

Pedeset mrtvih u nevremenu u SAD-u, uništeno hiljade objekata

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Više od 50 osoba izgubilo je život u olujnom nevremenu u SAD-u koje je počelo prošle sedmice.

U nevremenu je poginulo deset osoba u saveznoj američkoj državi Mississippi, devet u državama Tennesse, Arkansas i Alabami.

Zbog tornada u državama Missouri i Illinois poginulo je 20, u Texasu najmanje 11, u Oklahomi pet i u Georgiji jedna osoba.

Samo u Dallasu, u Texasu, uništeno je 150 kuća, a na više od 700 je pričinjena materijalna šteta.

Tornado je uništio na hiljade stambenih i poslovnih objekata, a nakon što se drveće prevrnulo na njih, mnogi putevi su zatvoreni.

Ovakvo olujno nevrijeme uzrokovalo je veliku materijalnu štetu na kućama, ali uzrokovalo i nekoliko stotina saobraćajnih nesreća.

U većini država proglašeno je vanredno stanje, a zbog poplava i tornada na stotine hiljada domaćinstava ostalo je bez električne energije. 

Poplave su zahvatile 46 regija u saveznim državama Oklahoma, Kansas, Tenesse, Arkansas, Missouri i Illionois. U Missouriju je poginulo najmanje 13 osoba, a na stotine ih je evakuirano.Guverner Missourija Jay Nixon kazao je kako su ovo najveće poplave koje su zahvatile tu saveznu državu u posljednje dvije decenije.

Na hiljade zatvorenika iz zatvora u Illionisu evakuirano je na sigurnija mjesta jer toj kaznonoj upravi prijete poplave.

Meterolozi odgovornim za smrt desetina osoba ne samo u SAD-u, već i Južnoj Americi smatraju nevrijeme nazvano El Nino.

El Nino, koji predstavlja globalni atmosfersko-oceanski fenomen u tropskom dijelu Tihog okeana stvoren globalnim zatopljenjem, mogao bi u dogledno vrijeme postati najveća meteorološka pojava ikada. U prosjeku se javlja svake dvije do sedam godina, a vodu duž ekvatora u istočnom Pacifiku zagrijava oko tri stepena Celzijusa što utiče na atmosferske cirkulacije.