Tham Luang
65

Pećina na Tajlandu u kojoj su dječaci bili zarobljeni 17 dana bit će pretvorena u muzej

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pećina na sjeveru Tajlanda u kojoj su dječaci i njihov trener bili zarobljeni više od dvije sedmice bit će pretvorena u muzej, piše BBC.

Prema prvim informacijama, u muzeju će biti predstavljen način na koji se odvijala akcija spašavanja dječaka, a dužnosnici kažu da će to biti glavna atrakcija na Tajlandu.

Dvanaest dječaka i njihov trener oporavljaju se u bolnici. Jučer su objavljene prve fotografije dječaka iz bolnice na kojima se vidi kako su dobro raspoloženi.

Tham Luang je jedna od najvećih pećina na Tajlandu. Nalazi se u blizini grada Mae Sai, u sjevernoj pokrajini Chiang Rai na granici s Mijanmarom. Ovo područje je uglavnom nerazvijeno.

"Ovo područje će postati muzej. Postavit ćemo interaktivnu bazu podataka o akciji spašavanja koja će postati još jedna atrakcija na Tajlandu", rekao je Narongsak Osottanakorn, bivši guverner i šef misije za spašavanje.

Premijer Prayuth Chan-ocha izjavio je kako je neophodno provesti mjere predostrožnosti, kako unutar tako i izvan pećine, da bi zaštitili turiste.

Još uvijek nije poznato da li će muzej biti operativan tokom cijele godine.

Osim toga, barem dvije kompanije izrazile su želju da snime film o dječacima i treneru koji su bili zarobljeni u pećini. Američki studio Pure Flix je čak i prije nego su dječaci i njihov trener spašeni najavio da će njihovi producenti na terenu intervjuisati spasioce za potencijalni film.