The Independent
0

Pažljivo s Iranom

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Dnevnik The Independent objavljuje u četvrtak redakcijski komentar u kome upozorava Zapad da ne radi stvari koje samo idu naruku čvrstorukašima u Iranu.

Iranska televizija u srijedu je prikazala testiranje rakete Shahab 3, koja navodno može dobaciti do Izraela, a prošlog mjeseca bili smo svjedoci izraelske vježbe bombardiranja iranskih nuklearnih postrojenja.

U međuvremenu, uprkos objavljivanju obavještajnog izvještaja prema kojem je Iran odustao od programa za razvoj nuklearnog oružja, neki razuzdaniji članovi američke administracije traže od predsjednika Georgea W. Busha zeleno svjetlo za izraelsku vojnu operaciju prije nego što napusti položaj.

Činjenica je da svijet ne može ignorirati odluku iranske vlade da nastavi s programom obogaćivanja urana i tako prekrši odgovarajuću rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, piše Independent i konstatira da su sankcije ispravan odgovor na odbijanje Teherana da sarađuje s inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

List, međutim, upozorava da svijet mora paziti da ne pogorša aktuelnu situaciju prijetnjama koje će samo ići naruku čvrstorukašima u iranskom režimu. Potrebno je 'obuzdati jastrebove' u Izraelu i Washingtonu.

Program poticajnih mjera koje je Evropska unija predložila prošlog mjeseca ima mnogo bolje šanse da ukloni eventualne nuklearne prijetnje nego zveckanje oružjem, zaključuje Independent.