{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pavle Strugar prijevremeno pušten na slobodu

F
20.2.2009. u 13:27
0
0
Pavle Strugar prijevremeno pušten na slobodu
0
Pavle Strugar prijevremeno pušten na slobodu
Pavle Strugar, bivši general Jugoslavenske narodne armije, proglašen krivim za zločine počinjene u Dubrovniku 1991. godine i osuđen na sedam i po godina zatvora, danas je pušten na slobodu nakon što je u privoru Međunarodnog suda proveo više od dvije trećine kazne koja mu je izrečena, saopćeno je iz ICTY-a.
Strugarevo prevremeno puštanje na slobodu je uslijedilo nakon odluke predsjednika Međunarodnog suda, sudije Patricka Robinsona, od 16. januara 2009. godine.

Predsjednik je uzeo u obzir nekoliko faktora prilikom razmatranja Strugarevog zahteva, uključujući težinu krivičnih djela za koja je osuđen, prethodnu praksu i pokazanu resocijalizaciju osuđenika, kao i Strugarevo “sve gore zdravstveno stanje”.

Statut Međunarodnog suda pruža mogućnost da osuđenici zatraže pomilovanje, ublažavanje kazne ili prevremeno puštanje na slobodu i navodi da predsjednik Međunarodnog suda odlučuje da li da se odobre takvi zahtjevi.

Pretresno vijeće je Strugara 31. januara 2005. godine osudilo na osnovu odgovornosti nadređenog za zločine počinjene u gradu Dubrovniku, koji je pod zaštitom UNESCO-a, tokom 1991. godine. Osuđen je na osam godina zatvora. Žalbeno vijeće mu je 17. jula 2008. smanjilo kaznu na sedam i po godina zatvora uzevši u obzir pogoršanje Strugarevog zdravlja od izricanja prvostepene presude.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: