Svijet
0

Patten: Kosovska priča daleko od završene

FENA
Rješavanje statusa Kosova, opasnosti od izbijanja nemira u Bosni i Hercegovini, te trgovinski odnosi između Srbije i Hrvatske teme su specijalnog dodatka Financial Timesa posvećenog politici i privredi Centralne i Istočne Evrope.

Novinar Financial Timesa konstatira da kosovskih Albanci sve više gube strpljenje, ali dodaje da bi jednostrano proglašenje nezavisnosti moglo ugroziti stabilnost čitavog regiona.

Dvostruka pat pozicija - između Beograda i Prištine te između Washingtona i Moskve, natjerala je nevoljne zapadne diplomate da se priklone rješenju koje neće biti sporazumno. No, jednostrana deklaracija Prištine mogla bi dovesti i do drugih jednostranih poteza, prije svega Srba na sjeveru Kosova.

Strah da bi bilo koji pogrešan potez na Kosovu mogao, kako piše list, izazvati zemljotres u nekom drugom području, otežava napore za postizanje čak i najmanjeg napretka.

Financial Times objavljuje i komentar Chrissa Pattena, bivšeg evropskog komesara za vanjske odnose, koji ističe da posljednje poglavlje o Kosovu tek treba da bude napisano. Lord Patten hvali politiku koju je bivši britanski premijer Blair vodio na Kosovu, kao i odluku o vojnoj intervenciji, ali napominje da je kosovska priča daleko od završene.

S obzirom na nepopustljive stavove Beograda i Prištine, kompromisno rješenje nije moguće, tvrdi Chris Patten.

Dok u Vijeću sigurnosti traju napori da se formalizira status Kosova, strahuje se da će, što god diplomati budu više odugovlačili, rasti rizik da se frustracija lokalnog stanovništva pretvori u krvoproliće.

Prijedlozi koje je iznio Martti Ahtisaari nemaju realnu alternativu.

Ni Rusija, uprkos nevoljnosti da podrži nacrte rezolucija podnesene Vijeću sigurnosti, nije iznijela neki drugi prijedlog. Evropska unija je naročito zainteresirana da se kosovsko pitanje riješi na odgovarajući način, jer ako tu stvari loše krenu Evropa će prva osjetiti posljedice. Zbog toga članice Evropske unije u Vijeću sigurnosti moraju da upotrijebe svu svoju diplomatsku moć kako bi se usvojila rezolucija o Kosovu.

Kosovska priča još ne može da se stavi na spisak uspjeha međunarodne zajednice sve dok se ne doda Ahtisaarijevo završno poglavlje, zaključuje Chris Patten komentar u Financial Timesu.