Svijet
1

Patriot na zadatku u Turskoj od 1. februara

Anadolija
Njemački oficir Marcus Ellerman, koji će komandovati njemačkim snagama u okviru misije NATO-a u Turskoj, održao je kratki brifing za predstavnike medija o antiraketnom sistemu Patriot koji će biti postavljen u Turskoj u blizini granice sa Sirijom.

Brifing je održan u njemačkoj vojnoj bazi u gradu Bad Sulze u pokrajini Mecklenburg Vorpommern, a novinarima je predstavljen rad i funkcionisanje Patriota, kao i plan njegovog transporta u Tursku.

Ellerman je kazao da će dva njemačka sistema Patriot biti transportovana brodom, a njihovo ukrcavanje se planira za period od drugog do devetog januara. On je dodao da se očekuje da prvog februara raketni sistemi budu instalirani na već određena mjesta u blizini turskog grada Kahramanmarasa.

Ističući da se jedna grupa njemačkih vojnika već nalazi u Turskoj radi pripremnih aktivnosti, Ellerman je kazao da će Patriot sistemi biti predati pod komandu NATO-a nakon što budu instalirani na pozicije.

Antiraketni sistem Patriot je savremeni antiraketni sistem sa instaliranim radarima i raketama. Riječ je o složenom sistemu za kontrolu zračnog prostora koji u istom momentu može pratiti i uništiti 50 različitih meta, a posjeduje i senzore za razlikovanje domaćih od neprijateljskih letjelica i projektila.