|

Patrick Robinson, novi predsjednik ICTY-a, preuzeo dužnost

Patrick Robinson, novi predsjednik ICTY-a, preuzeo dužnost
0
F
FENA
18.11.2008. u 20:36
0
komentara
0

dijeljenja
Patrick Robinson, novi predsjednik ICTY-a, preuzeo dužnost
Patrick Robinson, novi predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), preuzeo je u utorak dužnost i obećao skrbiti da Sud ne završi s radom dok ne procesuira i glavne haške bjegunce Ratka Mladića i Gorana Hadžića.
Jamajčanin Robinson, koji nasljeđuje talijanskog suca Fausta Pocara, svjestan je da preuzima instituciju u njezinoj "ključnoj fazi" rada.

"Premda je Haški sud blizu ispunjenja svog mandata, to što optuženici koji su i dalje u bijegu, Ratko Mladić i Goran Hadžić, i dalje izbjegavaju hapšenje, ipak baca sjenu na postignuća" ICTY-a, navodi Robinson.

"Kao predsjednik ICTY-a i dalje ću insistirati na tome da
Međunarodni sud ne smije završiti s radom a da ne sudi ovim optuženim osoba, koje su i dalje u bijegu, a u kategoriji su optuženika na najvišim položajima", ističe Robinson.

ICTY u ovom trenutku ima dosad najveći broj optuženika u
predraspravnom postupku te šest istodobnih suđenja, a sedmo treba početi uskoro, kaže Robinson.

Kao sudac s desetogodišnjim iskustvom u ICTY-u, novi predsjednik tog suda dobro je upoznat s postignućima, ali i brojnim budućim izazovima suda koji je odigrao "pionirsku ulogu u razvoju međunarodnog materijalnog i procesnog humanitarnog prava".

Izjavu Robinson završava uvjerenjem da je ICTY pridonio tome da "vladavina prava uhvati korijenje u državama bivše Jugoslavije" i da će se suradnja s pravosudnim sustavima u regiji nastaviti te će ICTY uspješno okončati svoj mandat uz potporu međunarodne zajednice, prenijela je Hina.

Robinson (64) je bio predsjedavajući sudac u procesu protiv Slobodana Miloševića, a sudac je Haškog suda od 16. novembra 1998.

Rođen je 1944. na Jamajci, školovao se u Londonu i bio savjetnik u jamajkanskom Ministarstvu vanjskih poslova. Od 1991. do 1995. bio je član Međunarodne pravne komisije (ILC).
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.