Svijet
0

Patrick Robinson, novi predsjednik ICTY-a, preuzeo dužnost

FENA
Patrick Robinson, novi predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), preuzeo je u utorak dužnost i obećao skrbiti da Sud ne završi s radom dok ne procesuira i glavne haške bjegunce Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Jamajčanin Robinson, koji nasljeđuje talijanskog suca Fausta Pocara, svjestan je da preuzima instituciju u njezinoj "ključnoj fazi" rada.

"Premda je Haški sud blizu ispunjenja svog mandata, to što optuženici koji su i dalje u bijegu, Ratko Mladić i Goran Hadžić, i dalje izbjegavaju hapšenje, ipak baca sjenu na postignuća" ICTY-a, navodi Robinson.

"Kao predsjednik ICTY-a i dalje ću insistirati na tome da Međunarodni sud ne smije završiti s radom a da ne sudi ovim optuženim osoba, koje su i dalje u bijegu, a u kategoriji su optuženika na najvišim položajima", ističe Robinson.

ICTY u ovom trenutku ima dosad najveći broj optuženika u predraspravnom postupku te šest istodobnih suđenja, a sedmo treba početi uskoro, kaže Robinson.

Kao sudac s desetogodišnjim iskustvom u ICTY-u, novi predsjednik tog suda dobro je upoznat s postignućima, ali i brojnim budućim izazovima suda koji je odigrao "pionirsku ulogu u razvoju međunarodnog materijalnog i procesnog humanitarnog prava".

Izjavu Robinson završava uvjerenjem da je ICTY pridonio tome da "vladavina prava uhvati korijenje u državama bivše Jugoslavije" i da će se suradnja s pravosudnim sustavima u regiji nastaviti te će ICTY uspješno okončati svoj mandat uz potporu međunarodne zajednice, prenijela je Hina.

Robinson (64) je bio predsjedavajući sudac u procesu protiv Slobodana Miloševića, a sudac je Haškog suda od 16. novembra 1998.

Rođen je 1944. na Jamajci, školovao se u Londonu i bio savjetnik u jamajkanskom Ministarstvu vanjskih poslova. Od 1991. do 1995. bio je član Međunarodne pravne komisije (ILC).