Svijet
41

Pasoši s kojima možete najviše putovati bez vize, SAD nisu na prvom mjestu

Klix.ba
Vjerovatno ste mislili da je pasoš Sjedinjenih Američkih Država onaj s kojim bi ste mogli ući u apsolutno svaku državu bez vize, mislili ste vjerovatno da su državljani SAD-a u prednosti, u odnosu na sve druge. Međutim, nije tako.
Pasoš SAD-a vam omogućuje da bez vize uđete u 172 zemlje, međutim pasoš Finske, Švedske i Velike Britanije omogućuje ulazak za jednu zemlju više, dakle u 173, bez vize.

Ove tri zemlje su one s čijim pasošem možete putovati u 173 druge bez bilo kakve vize, nakon njih slijede Danska, Njemačka, Luksemburg i SAD sa 172 zemlje, a potom Belgija, Italija i Holandija sa 171 zemljom, Kanada, Francuska, Irska, Japan, Norveška, Portugal i Španija i tako dalje.

Na začelju tabele je Afganistan. S pasošem te zemlje možete putovati, bez vize, samo u 28 zemalja. Irak je nešto bolji sa 31 zemljom, a pri samom dnu tabele su i Pakistan te Somalia, piše Vox.com

Prvo da razriješimo misteriju koja je to, jedina, zemlja koja traži vizu za američke građane? Odgovor je Brazil. Zanimljivost je i to da je Kina druga po redu najveća svjetska ekonomija, a da njeni građani bez vize mogu putovati u samo 43 zemlje. No, to su već politički razlozi, a i to što Kina svoju ogromnu ekonomsku vrijednost nije pretvorila u međunarodni utjecaj.

Kada je u pitanju naša zemlja, moglo bi se reći da je ona negdje na sredini. Tačnije, sa pasošem Bosne i Hercegovine bez viza možete putovati u 91 zemlju. Naravno, to ni izbliza nije pohvalan podatak.

Što se tiče naših susjeda, sa pasošem Hrvatske bez viza možete putovati u 129 zemalja, Srbije u 104, Crne Gore u 98. Sa pasošem Makedonije bez vize možete putovati u 103 zemlje, a Albanije u 88.

Interesantno je i da su neke druge ekonomski moćne i utjecajne zemlje gotovo na začelju tabele. Tako državljani Saudijske Arabije sa svojim pasošem bez vize mogu putovati samo u 64 zemlje.