Svijet
2

Parlamentarni izbori u Holandiji, prognozira se pobjeda premijera Ruttea

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Blizu 13 miliona građana Holandije danas izlazi na parlamentarne izbore. Na izborima učestvuje 28 partija, odnosno 1.114 kandidata koji se bore za 150 poslaničkih mjesta.

Prema navodima analitičara, glavna borba vodit će se između Liberalne partije (VVD) holandskog premijera Marka Ruttea i Partije za slobodu (PVV) ekstremnog desničara Geerta Wildersa.

Posljednji rezultati anketa govore da bi Wildersova antievropska i antiislamistička partija mogla postići najbolje rezultate od nastanka 2006. godine, mada ne znači da će se i naći u vlasti.

Očekuje se da će i naredna holandska vlada biti koaliciona, a većina stranaka se izjasnila da neće u koaliciju s Partijom za slobodu.

Iako se mjesecima nalazio na vodećoj poziciji, Wilders je pao na drugo mjesto i sada ima manju podršku građana u odnosu na premijera Ruttea. Wilders se, inače, zalaže za zatvaranje džamija, zabranu Kur'ana, zatvaranje granica i izlazak Holandije iz Evropske unije (EU).

Za pobjedu na izborima potrebno je osvojiti 76 poslaničkih mjesta. Prema posljednjim anketama, Ruteova stranka bi mogla osvojiti između 23 i 27 od 150 mjesta, a Wildersova antiimigrantska stranka mogla bi računati na najviše 23 mandata.

Zahvaljujući složenom propocionlanom izbornom sistemu, čak i male partije mogu se izboriti za određeni broj poslaničkih mjesta i dobiti važnu ulogu u formiranju naredne vlade.

Zvanični rezultati izbora trebali bi biti saopćeni 21. marta.