Svijet
0

Parlamentarni izbori u Belgiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Belgijanci su u nedjelju ujutro počeli glasati birajući 150 poslanika i 71 senatora, izbori koji bi trebalo da okončaju liberalno-socijalističku koaliciju koju već osam godina vodi premijer Guy Verhofstadt.

Oko 16.000 glasačkih ureda je otvoreno u osam sati. Oni se zatvaraju u 13 sati u komunama u kojima se glasanje odvija listićima a u 15 sati gdje je glasanje informatizirano.

Elektronsko glasanje, koje u načelu omogućava brzo prebrojavanje, odnosi se na 40 posto od 7,7 miliona belgijskih birača.

Prvi rezultati se očekuju oko 17 sati i trebalo bi da budu izbrojani do ponoći. Glasanje je obavezno u Belgiji i stopa suzdržanih ne prelazi 10 posto.

Nakon dosta zategnute kampanje, jedino što je sigurno, a to je da liberalno-socijalistička koalicija, na čelu s liberalom Guyom Verhofstadtom od 1999., neće biti ponovo na vlasti četiri godine.

Prema anketama javnog mnijenja, kršćansko-demokratska flamanska stranka CDV bi trebalo ponovo da postane najjača politička snaga kraljevine nakon osam godina opozicije.