{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parlamentarni izbori u Belgiji

F
10.6.2007. u 14:50
0
0
Parlamentarni izbori u Belgiji
0
Parlamentarni izbori u Belgiji
Foto: Reuters
Belgijanci su u nedjelju ujutro počeli glasati birajući 150 poslanika i 71 senatora, izbori koji bi trebalo da okončaju liberalno-socijalističku koaliciju koju već osam godina vodi premijer Guy Verhofstadt.
Oko 16.000 glasačkih ureda je otvoreno u osam sati. Oni se zatvaraju u 13 sati u komunama u kojima se glasanje odvija listićima a u 15 sati gdje je glasanje informatizirano.

Elektronsko glasanje, koje u načelu omogućava brzo prebrojavanje, odnosi se na 40 posto od 7,7 miliona belgijskih birača.

Prvi rezultati se očekuju oko 17 sati i trebalo bi da budu izbrojani do ponoći. Glasanje je obavezno u Belgiji i stopa suzdržanih ne prelazi 10 posto.

Nakon dosta zategnute kampanje, jedino što je sigurno, a to je da liberalno-socijalistička koalicija, na čelu s liberalom Guyom Verhofstadtom od 1999., neće biti ponovo na vlasti četiri godine.

Prema anketama javnog mnijenja, kršćansko-demokratska flamanska stranka CDV bi trebalo ponovo da postane najjača politička snaga kraljevine nakon osam godina opozicije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: