Daily Telegraph
0

"Parlamentarci zloupotrebljavaju svoje privilegije"

FENA
Daily Telegraph, poslije jučerašnjeg ekspozea, danas donosi nove detalje o tome šta sve poslanici naplaćuju od poreznih obveznika na račun svojih troškova.

Ima tu računa za čistačice, televizore, pelene, bombone i čišćenje dimnjaka, no najviše pažnje privlače stambeni krediti na kuće i stanove na koje poslanici imaju pravo ako im je primarna rezidencija izvan prijestolnice.

Mnogi su, sudeći, po pisanju Daily Telegrapha, itekako dobro zaradili mijenjajući i obnavljajući te tzv. "druge kuće" tokom buma na tržištu nekretnina tokom prethodne decenije.

U svom uredničkom komentaru, Daily Telegraph se osvrće na činjenicu da su nadležni u Donjem domu parlamenta zatražili da se u istragu o zloupotrebi sistema uključi i policija.

Policija, međutim, neće ispitivati same zloupotrebe, već pitanje kako je Daily Telegraph došao do informacija koje je objavio.

Ako neko možda nije vjerovao da parlament jednostavno ne razumije bijes javnosti u pogledu neukusnih dešavanja u Vestminsteru, onda je policijska istraga krunski dokaz.

Poslanici žele da izbjegnu pravu istragu - niko još nije podnio ostavku, niko se nije čak ni izvinio, sve što smo do sada čuli su opravdanja.

Drugi listovi kao da imaju nešto više razumijevanja za poslanike - Guardian ističe da je i sam Daily Telegraph do podataka došao sumnjivim sredstvima, odnosno da je za informacije platio i do 150 hiljada funti.

Independent ocjenjuje da poslanici jesu, istina, lovili u mutnom, ali da su na skali svjetske korupcije i dalje najsitnija riba.

Times aferu komentariše riječima: da ne dovode u pitanje legitimnost parlamenta, svi ti čepovi za kadu i televizori bi bili skoro pa smješni.

Jasno je zašto je javnost toliko zaprepašćena navodnom gramzivošću svojih poslanika, ali ne smijemo zaboraviti da oni imaju relativno skromnu platu i da je sistem dodatnih izdataka uspostavljen kako bi im pomogao da plate dodatne troškove svog posla.

Sistem predviđa da poslanici imaju dva mjesta boravka i sasvim je razumno omogućiti im da žive pristojno i udobno.

Sistem naplate troškova je prevaziđen, nadležni organi u parlamentu su slabi, reforme se moraju sprovesti, to je jasno, ali tvrdnja da su poslanici sami za sebe stvorili paket zarade koji im omogućava da dobro napune džepove je jednostavno netačna, smatra Times.

Samo bi se idiot mogao kandidovati za poslanika s idejom da će se tako obogatiti.

Poslanici su izabrani predstavnici naroda.

Trebalo bi da budu dobro plaćeni i svakako da ne bi trebalo da zloupotrebljavaju svoje privilegije, ali prije bi na odgovornost trebalo da ih pozivamo oko jedine stvari koja je istinski važna, a to je kako obavljaju svoj posao, zaključuje Times.