Poruka vladi
10

Parlament Velike Britanije odbio novi referendum i sedam drugih opcija za Brexit

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanski poslanici odbacili su svih osam alternativnih prijedloga za sporazum sa EU o Brexitu tokom glasanja u donjem domu Parlamenta.

Među opcijama o kojima se sinoć glasalo bile su napuštanje EU bez sporazuma, ostanak u carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu EU, stavljanje bilo kakvog sporazuma o napuštanju Unije na referendum, kao i poništavanje Brexita, ako izlazak iz EU bez sporazuma postane realna opcija, javio je TASS.

Cilj glasanja o različitim opcijama bio je da se uspostavi parlamentarna kontrola nad cjelokupnim procesom. Također, glasanjem je trebalo da se utvrdi koje opcije poslanici podržavaju i da se tako prekine trenutna blokada.

Najveću podršku dobio je plan za ostanak u carinskoj uniji i nakon Brexita.

Poslanici planiraju da smanje spisak opcija o kojima će ponovo glasati u ponedjeljak 1. aprila.

Prijedlog za carinsku uniju sa EU odbijen je sa 272 glasa "protiv" i 264 "za", dok je poziv na referendum propao sa 295 naspram 268 glasova.

Ministar zadužen u britanskoj Vladi za Brexit Stephen Barclay rekao je da su rezultati ojačali stav premijerka Therese May da je njen prijedlog sporazuma sa EU "najbolja opcija".

On je rekao poslanicima da je jasno da ne postoji "jednostavan put i izlaz iz situacije".

Za alternativni plan koji podrazumijeva "blisko usklađivanje" sa jedinstvenim tržištem i zaštitu prava radnika glasalo je 237 poslanika, a protiv je bilo 307, navodi TASS.