Slovenija
0

Parlament nije briga što pušači stradavaju od prehlade

FENA
Slovenski parlament odbio je prijedlog zakona o ublažavanju strogih odredbi prošle godine prihvaćenog zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima, iako su se u raspravi mogli čuti mnogi zanimljivi argumenti u prilog ublažavanja te mjere.

Za prijedlog da se omoguće izuzeci, te da se u ugostiteljskim lokalima manjim od 100 četvornih metara u kojima se ne poslužuje hrana dopusti pušenje glasovalo je 10 zastupnika, a 56 ih je bilo protiv. Protiv izmjena izjasnile su se vlada i zdravstvene vlasti s obrazloženjem da je smisao zakona u zaštiti nepušača, pa i osoblja u lokalima, od posljedica pasivnog pušenja, odnosno udisanja dima koji izaziva teške bolesti respiratornih organa.

U raspravi su predlagači izmjena iznosili zanimljive opaske o posljedicama strogog zakona, na primjer onu da je jedan od negativnih učinaka zabrane pušenja u zatvorenim prostorima povećanje broja prehlađenih pušača, ali i veća emisija stakleničkih plinova, te neracionalna upotreba energije.

Naime, kako bi zadovoljili goste koji ne mogu bez kave i cigarete, mnogi su ugostitelji ove zime stolove s pepeljarama postavili ispred kafića. Kako bi pušačima bilo toplo neki od njih iznad stolova postavili su plinske grijalice na butan, tzv. "gljive", koji troše velike količine energije jer se ne gase čim pušač popije kafu i ode.