Reakcije Barcelone
16

Parlament Katalonije: Vlada Španije sprovodi državni udar

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Katalonski parlament saopćio je da mjere koje je autonomnoj pokrajini uvela centralna vlast Španije predstavljaju državni udar.

Predsjednica katalonskog parlamenta Carme Forcadell osudila je odluku zvaničnog Madrida o prijenosu ovlasti regonalne vlade na državnu vladu. Kako kaže riječ je o državnom udaru, a da se ona obvezala braniti suverenitet zakonodavne vlasti Katalonije.

Oko 450.000 ljudi izašlo je danas na ulice Barcelone neposredno nakon što je Madrid objavio da će u Kataloniji biti ograničena ovlaštenja parlamenta, raspuštena Vlada i raspisani izbori u roku od šest mjesec

Podsjećamo, predsjednik Vlade Španije Marian Rajoy saopćio je danas kako je zvanični Madrid aktivirao član 155. Ustava Španije koji između ostalog omogućava da se suspenduje politička autonomija Katalonije.

Rajoy ističe da su centralne vlasti bile prinuđene aktivirati ovaj član najvišeg pravnog akta Španije kojim će ovlasti katalonske administracije biti prenesena na centralnu vladu, ali da se ne ukida autonomija španske pokrajine, već da Madrid samo suspenduje regionalnu vladu.