Kurdistan
0

Parlament izglasao zakon koji ograničava poligamiju

FENA
Regionalni kurdistanski parlament usvojio je u četvrtak zakon koji ograničava poligamiju, pod pritiskom ženskih organizacija koje ipak nisu uspjele da ta praksa bude u potpunosti zabranjena.

Novi zakon je predvidio da poligamija bude dozvoljena jedino u slučaju kada "žena boluje od seksualno prenosivih bolesti i steriliteta". Muškarac će imati pravo da uzme drugu ženu za suprugu, iako islam dozvoljava muškarcima da imaju četiri žene.

Laila Abdallah, aktivistica Saveza kurdskih žena, izrazila je žaljenje što "poligamija nije mogla da bude potpuno zabranjena".

"Nećemo se zaustaviti na tome. Nastavit ćemo da vršimo pritisak na parlament i vladu kako bismo ovu praksu u potpunosti zabranili", kazala je ona.

Regionalni kurdski parlament broji 111 poslanika, od kojih je 28 žena.

Irački zakon zabranjuje poligamiju.

Regionalni parlament je odredio da se mladići mogu ženiti sa 16 godina i unaprijedio prava žena koja se odnose na brak.

U krajnje konzervativnom društvu Kurdistana, 12.500 žena je ubijeno ili je izvršilo samoubistvo između 1991. i 2007. godine.

U izvještaju koji je izradila regionalna vlada u 2007. godini navodi se da su žene najčešće izložene udarcima, seksualnom napastovanju, fizičkim prijetnjama, prisilnim brakovima, otmicama i zlostavljanju.