Svijet
0

Parlament Crne Gore u subotu proglašava nezavisnost

FENA
Crnogorski parlament će na svečanoj sjednici koja će biti održana u subotu 3. juna proglasiti nezavisnost Crne Gore.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, kako u srijedu piše podgorički dnevnik Vijesti, planira, uz državni vrh Crne Gore i predstavnike parlamentarne, izvršne i sudske vlasti, na svečano zasjedanje pozvati visoke goste iz Europske unije.

Pozivu se, kako javljaju Vijesti, zbog zauzetosti neće odazvati svi pozvani, ali će sjednici najvjerojatnije prisustvovati predsjednik Europskog parlamenta Josep Borell, koji je preko diplomatskih krugova izrazio želju da bude na ceremoniji proglašenja neovisnosti Crne Gore.

Krivokapić će pokušati u Podgoricu dovesti i visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku Javiera Solanu, ali bez većih šansi da će u tome uspjeti jer španjolski diplomat u subotu, nakon što prethodnog dana posjeti Beograd, ima obaveze na Bliskom istoku.

Predsjednik Republičkog referendumskog izaslanstva František Lipka prvo će Skupštini podnijeti izvještaj o rezultatima referenduma, nakon čega bi ona trebala usvojiti Deklaraciju o neovisnosti.

Sjednici vjerojatno neće prisustvovati oporbeni zastupnici.

Prema preliminarnim rezultatima RRK-a, crnogorsku nezavisnost podržalo je 55,5 posto građana dok se protiv izjasnilo 44,5 posto.

RRK je ranije odbio više od 200 prigovora bloka za zajedničku državu na regularnost referendumskog procesa.

Ustavni sud Crne Gore saopćio je da nije dobio nijednu žalbu na referendumski proces.