Ispunjeni uslovi
16

Parižani će se nakon stotinu godina moći ponovo kupati u rijeci Seni

B. H.
Plivanje na Olimpijskim igrama 1900. godine
Plivanje na Olimpijskim igrama 1900. godine
Parižani i turisti koji posjećuju glavni grad Francuske moći će se 2025. prvi put nakon više od 100 godina kupati u Seini. To je u nedjelju saopćila gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo.

U tom kontekstu, Hidalgo je objavila tri mjesta s kojih će se moći ući u rijeku. Jedan od njih je već djelomično funkcionalan centar vodenih sportova, druga dva su bazeni u blizini Eiffelovog tornja.

Područja namijenjena kupanju bit će ograničena bovama na rijeci, a pristupat će im se preko pristaništa. Kupačima će na raspolaganju biti i svlačionice i tuševi, poručili su iz Pariza.

Mogućnost kupanja u Seini dugo je bila želja mnogih Parižana. Kupanje u ovoj rijeci službeno je zabranjeno 1923. godine, zbog loše kvalitete vode. Međutim, uprkos zabrani, prakticiralo se sve do ranih 1960-ih.

U Parizu će se 2024. godine održati Ljetne olimpijske igre, a na Seini bi se trebalo održati nekoliko plivačkih takmičenja. Tako je bilo i 1900. godine, kada su Olimpijske igre prvi put održane u glavnom gradu Francuske.

Francuska metropola trenutno ulaže velike napore u cilju poboljšanja kvalitete vode u ovoj rijeci. Iz gradske uprave priopćili su kako su već uložili približno 1,4 milijarde eura u namjeru da Senu učine čišćom za cijelo područje Pariza.

Veći dio radova trebao bi biti gotov do kraja ljeta. 23.000 kuća i 260 brodica koje su ispuštale otpadne vode u Seinu bit će spojeno na kanalizacijski sistem. Također se moderniziraju ili novograde uređaji za pročišćavanje otpadnih voda.