Znatan problem
26

Parižani će na referendumu odlučiti da li treba zabraniti iznajmljivanje električnih romobila

B. R.
Pariz bi mogao biti prvi veliki grad u kojem je zabranjeno iznajmljivanje električnih romobila (Foto: EPA-EFE)
Pariz bi mogao biti prvi veliki grad u kojem je zabranjeno iznajmljivanje električnih romobila (Foto: EPA-EFE)
Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo je izjavila da će se građani francuske prijestolnice na referendumu izjasniti o tome da li i dalje treba biti dozvoljeno izdavanje, odnosno unajmljivanje električnih romobila.

U izjavi za franucski list Le Parisien je napomenula da su građani, kako je ocijenila, ekstremno podijeljeni oko ovog pitanja. Referendum je najavila za 2. april te je istakla da će referendumsko pitanje glasiti: "Da li da nastavimo sa slobodnim iznajmljivanjem električnih romobila?"

Hidalgo je naglasila da je sklona tome da se zabrana uvede, ali je ponovila da će konačnu odluku donijeti građani. Pariz bi mogao biti prvi veliki grad s ovom zabranom. Ukazala je na to da neće biti zabranjeno korištenje privatnih romobila, jer, kako je kazala, oni nisu problem.

Gradske vlasti su u septembru prošle godine upozorile tri kompanije da im neće produžiti dozvole koje ističu u martu ove godine ako se ne suprotstave nesavjesnoj vožnji i drugim zloupotrebama. Kompanije su predložile mjere za poboljšanja, kao što je postavljanje registarskih oznaka kako bi se vozila, odnosno vozači lakše pratili.

Kritičari smatraju da vozači električnih romobila površno poštuju saobraćajne propise. Dešava se ono što se dešava i u drugim gradovima, a to je da se električni romobili voze na pješačkim površinama te da se parkiraju na mjestima na kojima se ne bi trebali parkirati. Ne izostaje ni to da se vozila bacaju u rijeku Senu.

S druge strane, pobornici ovih vozila smatraju da su električni romobili dobra alternativa automobilima i javnom prijevozu, prenosi agencija AFP.