Svijet
0

Pariz želi normalizirati odnose s Ankarom

FENA
Pariz
Pariz
Francuska želi normalizirati odnose s Ankarom, bez obzira na spor dviju država vezano za priključenje Turske Evropskoj uniji, rekao je šef francuske diplomatije Bernard Kouchner prije posjete u petak glavnom gradu Turske.

"Prolazimo težak period s Turskom. Moja posjeta izražava zajedničku volju da se našim odnosima pruži novi jaki impuls u normaliziranju tih veza", rekao je on za turski dnevni list Milliyet.

Kouchner se nalazi u prvoj posjeti Ankari od dolaska na vlast predsjednika Nicolasa Sarkozyja, koji, suprotno svom ministru vanjskih poslova, smatra da Turska ne bi trebalo da bude dio Evropske unije.

Sarkozy je u nekoliko navrata davao neprijateljske izjave za ulazak Turske u evropski blok, ocjenjujući da ta zemlja "nema mjesta u Evropi" jer pripada "manjoj Aziji" predlažući formulu tijesne suradnje.

On je, stoga, krajem augusta predložio mogućnost pokretanja pregovora o priključenju Ankare pod uvjetom da Evropska unija formira "komitet mudraca", zadužen za razmišljanje o budućnosti Unije.

Kouchner je izrazio želju za suradnjom s Ankarom u oblasti energetike, rekavši da će sa svojim sugovornicima, tokom svoje posjete, razgovarati o protivljenju Turske da Gaz de France učestvuje u projektu gasovoda Nabucco, koji treba da povezuje Kaspijsko more s Evropom.