{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pariz upozorio Iran prije izvještaja IAEA-e

F
8.2.2007. u 11:48
0
0
Pariz upozorio Iran prije izvještaja IAEA-e
0
Pariz upozorio Iran prije izvještaja IAEA-e
Francuski ministar vanjskih poslova Phillipe Douste-Blazy upozorio je u četvrtak Iran na "logiku sankcija" ako Teheran odbije sarađivati s UN-om na svome nuklearnom programu.
"Neka znaju Iranci: ili će sarađivati ili će se ući u logiku sankcija", izjavio je ministar za Radio France International (RFI), podsjetivši na izvještaj o Iranu koji se očekuje 21. februara od direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohammeda ElBaradeija.

Rezolucija 1737 Vijeća sigurnosti UN-a nametnula je 23. decembra ograničene sankcije Iranu zbog njegovog odbijanja da obustavi obogaćivanje urana, javio je AFP.

Vijeće je dalo 60 dana Islamskoj Republici da se prilagodi ovom zahtjevu, a ako to ne učini, mogle bi biti usvojene nove mjere.

"Iran ne voli da je izoliran na ekonomskom planu", dodao je ministar i otkrio da "prvi put, nakon dugo vremena, u Iranu se razgovara o ekonomskim sankcijama" međunarodne zajednice.

Na pitanje o eventualnim američkim udarima na iranske nuklearne položaje, Douste-Blazy je ponovio da je "diplomatski put jedino rješenje" za rješavanje iranskog nuklearnog pitanja.

"Svako pribjegavanje sili znači neuspjeh", dodao je on.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: