Uvrijedila muslimane
0

Pariz traži ukidanje imuniteta Marine Le Pen

SRNA
Francuske vlasti zatražile su od Evropskog parlamenta da ukine imunitet lideru stranke krajnje desnice Marine Le Pen kako bi protiv nje mogao biti pokrenut krivični postupak jer je islamsku molitvu upoređivala sa nacističkom okupacijom.

Zahtjev je prošlog mjeseca poslat predsjedniku Evropskog parlamenta Martinu Schulzu, rekao je portparol francuskog Ministarstva pravosuđa ierre Rancé.

Izvor blizak ovom slučaju rekao je da je poslati zahtjev povezan sa istragom koja je u toku zbog komentara Le Penove iznesenog tokom govora pristalicama njene stranke "Nacionalni front" u decembru 2010. godine u Lionu.

"Za one koji vole da govore o Drugom svjetskom ratu, o okupaciji, možemo ponovo govoriti o okupaciji naše teritorije. To je okupacija dijelova naše teritorije. Nema oklopnih vozila, vojnika, ali to je ista okupacija i utiče na ljude," rekla je Le Penova tom u govoru.

Ona je tada osudila održavanje islamskih molitvi na ulicama francuskih gradova u kojima se, zbog nedostatka džamija, vjerske službe održavaju na otvorenom prostoru.

Tužilaštvo iz Liona pokrenulo je u januaru 2011. godine istragu o komentarima zbog "podsticanja vjerske mržnje", nakon pritužbi antirasističke organizacije.

Poput poslanika u mnogim nacionalnim parlamentima, i članovi Evropskog parlamenta uživaju imunitet od krivičnih i građanskih odgovornosti, osim ukoliko ne bude izglasano ukidanje njihovog imuniteta.