{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pariz traži "privilegirano partnerstvo " za Tursku

F
22.5.2007. u 11:17
0
0
Pariz traži "privilegirano partnerstvo " za Tursku
0
Pariz traži "privilegirano partnerstvo " za Tursku
Jean-Pierre Jouyet
Novi francuski državni sekretar za evropske poslove Jean-Pierre Jouyet (Žan Pjer Žuje) zatražio je u utorak "privilegirano partnerstvo" između Turske i Evropske unije, u skladu sa stavom koji je tokom svoje izborne kampanje branio Nicolas Sarkozy.
"Ja sam za privilegirano partnerstvo između Turske i EU-a", naglasio je Jouyet na radiju RTL.

"Slažem se sa stavom Nicolasa Sarkozyja o Turskoj i računam da ćemo raditi na iznalaženju puteva za privilegirano partnerstvo između EU-a i Turske", dodao je on.

Vezano za problem Turske, Jouyet je to potkrijepio riječima "imate problem definiranja granica u Evropi i ne može se ići do beskonačnosti. Tu se u potpunosti slažem sa Sarkozyjem. To je problem koji se postavlja".

Na pitanje novinara u ponedjeljak u Bruxellesu, Jouyet je ostao dosta nejasan vezano za volju francuske vlade da li će od juna blokirati pregovore o priključenju Turske
Evropskoj uniji, odgovorivši samo "Sarkozyjev stav je savršeno jasan".

Sarkozy se često tokom predsedničke kampanje protivio priključenju Turske Evropskoj uniji, preporučujući "privilegirano partnerstvo" između Unije i Ankare.

Turska ne želi čuti o takvom partnerstvu, ocjenjujući da jedino rješenje nakon pregovora s EU-om može biti čisto i jasno priključenje EU-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: