Svijet
0

Pariz: Sve žešći neredi

FENA
Noć sa petka na subotu bila je dosad najgora otkako su prije devet dana počeli neredi u Parizu, koji su se poslije proširili i na druge gradove, a policija je za palež i uništavanje imovine uhapsila 203 osobe.

Policija je saopštila da je tokom noći zapaljeno 754 vozila, iako ih je još u petak navečer bilo "samo" 130. Zapaljena je jedna stambena zgrada u Pierrefitteu nedaleko od Pariza iz koje je evakuirano stotinjak ljudi, a u požarima su uništavani dječji vrtići, poslovni uredi, skladišta, trgovine automobilima, zgrada gradske vijećnice i sinagoga.

Među 203 uhapšene osobe prošle noći bio je i jedan desetogodišnjak koji je u ruci imao Molotovljev koktel.

Procjene govore da je tokom devet noći nemira ukupno zapaljeno oko 1.800 vozila, a u pritvoru je završilo više od 400 ljudi, što ove nemire čini najgorima u Francuskoj u posljednjih deset godina, javila je u subotu Hina.

Policija je u petak prvi put koristila helikoptere za nadzor pariških predgrađa. Kontroverzni ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy prilikom posjete jednoj policijskoj stanici ustvrdio je da je "ključ" za rješavanje krize koja poprima sve dramatičnije razmjere još više hapšenja.

Veliki požar nepoznata uzroka zahvatio je u petak navečer dva skladišta tekstila u Aubervilliersu, u sjevernom predgrađu Pariza, doznaje se od pariških vatrogasaca.

Vatra je zahvatila dva vrlo velika skladišta tekstila i u njezinu gašenju sudjeluje 160 vatrogasaca i 45 do 50 vatrogasnih vozila, rekao je izvor iz redova vatrogasaca. Izvor nije mogao reći je li požar podmetnut.

U blizini skladišta nalaze se brojni stanovi, no ozlijeđenih nema i ne provode se evakuacije.

U petak navečer u departmanu Seine-Saint-Denis, kojeg posljednjih sedam dana potresa val nasilja, mobilizirano je ukupno 700 vatrogasaca.