Svijet
0

Pariz pozvao Moskvu na poštivanje ljudskih prava

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuska je u srijedu pozvala Rusiju na poštivanje ljudskih prava nakon smrti jednog novinara opozicije u sjevernom predgrađu Moskve i napada na jednog čuvenog branitelja ljudskih prava u Moskvi.

"Pozivamo Rusiju koja je dio velikih međunarodnih konvencija u domenu ljudskih prava, posebno međunarodnog sporazuma koji se odnosi na civilna i politička prava, da garantira poštivanje tih sporazuma", kazao je glasnogovornik u francuskom ministarstvu vanjskih poslova Frederic Desagneaux u izjavi za štampu.

"Zabrinuti smo zbog porasta nasilja nad braniteljima ljudskih prava i novinarima u Rusiji", dodao je on, prenosi AFP.

"Osim ljudske drame koju predstavlja svaki napad, takvo nasilje nanosi veliku štetu međunarodnoj slici Rusije", kazao je Desagneaux.

Šef francuske diplomatije Bernard Kouchner "uputio je pismo sućuti i podrške" Levu Ponomarevu, lideru nevladine organizacije Za ljudska prava. "Neumorni branitelj ljudskih prava u Rusiji ranjen je u ponedjeljak kad su ga napale tri nepoznate osobe", napisao je Kouchner.

Napadnut u noći sa 28. na 29. mart, novinar Sergej Protazanov umro je u ponedjeljak. Ruske vlasti su saopćile da je umro zbog pretjerane doze lijekova.

"Pozivamo ruske vlasti da rasvijetle ove napade i poduzmu sve potrebne mjere kako bi odgovorni za napade bili uhapšeni i osuđeni", naglasio je Frederic Desagneaux.