Javna higijena
61

Pariz pod tonama smeća zbog štrajka komunalnih radnika: Užasno je, ima pacova i miševa

B. R.
Tone smeća na pariskim ulicama zbog štrajka komunalnih radnika (Foto: EPA-EFE)
Tone smeća na pariskim ulicama zbog štrajka komunalnih radnika (Foto: EPA-EFE)
Pariz je prekriven hiljadama tona smeća zbog štrajka komunalnih radnika koji se također protive reformi penzijskog sistema.

Rad tri spalionice smeća izvan grada je potpuno obustavljen. Nadležni su saopćili da se komunalni kamioni preusmjeravaju na druga mjesta za odlaganje smeća.

Zaposlenici gradske vijećnice su bili primorani da skupljaju smeće koje je i na ulicama nekih od najekskluzivnijih dijelova grada. Problem sa smećem ne postoji u dijelovima Pariza u kojima su privatne kompanije zadužene za održavanje javne higijene.

Prema sindikatu CGT koji je znatno ljevičarski orijentisan, komunalni radnici i vozači u komunalnoj djelatnosti trenutno se mogu penzionisati s navršenih 57 godina života, ali da bi reformom penzijskog sistem radili još dvije godine. Tvrde da je očekivani životni vijek komunalnih radnika 12 do 17 godina kraći u odnosu na prosječni životni vijek u Francuskoj.

Građani su sve nezadovoljniji čistoćom ulica, a među njima je poslastičar Romain Gaia koji je poručio da je stanje užasno. Kako je kazao, ima pacova i miševa.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron namjerava reformisati penzijski sistem, i to da se starosna granica za penzionisanje pomjeri sa 62 na 64 godine, što je mnogima neprihvatljivo. Danima se širom zemlje održavaju veliki protesti protiv najavljene reforme.